HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kötelmek

 

"az én házam az én váram..."

Családi házát mindenki szeretné úgy megélni, mint legteljesebb szabadsága színterét.

De itt is vannak kötöttségek. Az mindenki számára köztudott, hogy épületet emelni, átalakítani vagy bontani csak hatósági engedéllyel lehet. Azt azonban kevesek számára ismert tény, hogy a fa kivágás is lehet engedélyköteles.

A nagytermetű cserjéket, fenyőket és gyümölcsfákat ha szükséges, szabadon kivághatjuk. A lombos díszfák azonban védelmet élveznek, kivágásuk csak fakivágási engedély birtokában jogszerű, és adott területre vonatkozó szabályozásban meghatározott módon és mértékben a fa pótlásáról is gondoskodni kell. Engedélynélküli favágás eljárást von maga után.

 

A fakivágási engedélykérelmet még a kivágás előtt 30-60 nappal kell benyújtani az illetékes polgármesteri hivatal műszaki - vagy környezetvédelmi osztályára, esetleg kisebb településeknél a jegyzőnek, ez önkormányzatonként eltérő.
A fakivágási kérelem egyes önkormányzatoknál egy formanyomtatvány kitöltését jelenti, ahol ez nincs, ott a kérelmet saját magunknak kell megfogalmazni.
 
A kérelemnek tartalmaznia kell:
A kérelmező adatai:
Tulajdonos neve:
lakcím:
levelezési cím:
telefonszám:
 
A kivágandó növényre vonatkozó adatok:
a kivágás indoka:
a kivágandó növény helyének pontos meghatározása:
a kivágandó növény darabszáma, faja:
fa esetén, annak 1 m magasságban mért törzsátmérője:
a kivágás kivitelezésének részletes leírása:
a pótlásra vonatkozó nyilatkozat, a faj, fajta, darabszám és hely feltüntetésével:
 
Kiszáradt és életveszélyes fa esetén tegyünk telefonos bejelentést, kérjünk helyszíni szemlét az illetékes hatóságnál. Ha a hatóság nem tud gyorsan reagálni kérésünkre, akkor készítsünk fotódokumentációt a veszélyes fáról, majd a kivágást követően 8-14 napon belül tegyük meg a bejelentést a fakivágásról.
 
 
Fapótlás
Kiszáradt fa helyett 1 db csemetét kell ültetnünk, ha azonban egészséges fát kell valamilyen okból kivágnunk, akkor a törzsátmérőnek megfelelő fapótlással kell számolni. Általában a kivágott fa törzsméretével megegyező össztörzsméretű csemetét kell beültetni, vagyis ha 1 db 35 cm átmérőjű fát vágunk ki, akkor azt 5 db 6-7 cm átmérőjű (2x iskolázott 18/20-as méretű lombos fa) fával pótolhatjuk. Lakóövezeti besorolás szerint azonban lehetnek eltérések. Kiemelt övezetekben előfordul, hogy 120-140-200 %-os a fapótlási kötelezettség.
 
Ha a pótlásra a telken belül nincs lehetőségünk, akkor egyes önkormányzatoknál az általuk meghatározott mértékben a környezetvédelmi alapba történő befizetéssel váltható meg a fapótlási kötelezettség. Ez általában be nem ültetett fánként 50.000.- ft körüli összeget jelent. Az előbbi példánál maradva: 35 cm törzsátmérőjű kivágott fa vissza nem ültetett pótlása kb. 5 x 50.000.-=250.000.- ft környezetvédelmi alapba történő befizetéssel váltható meg.
 
Adott önkormányzatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fapótlási kötelezettséget közterületen történő faültetéssel megválthassa az a tulajdonos, ki saját telkén nem tudja a fapótlást elvégezni. Ez esetben azonban legtöbbször a csemete gondozása is 2 évig a fapótlást végző tulajdonos felelőssége. Ez nem egyszerű feladat, ha az elültetett fácska nem a házunk előtt van az utcánkban.
 
 
 

 

 

 

Címkék: kötelmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr12822399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása