HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

L é l e g z e t

  
 
 
Mindig fontos az a kérdés, hogy mi növeli leginkább a lakóépületek, irodaházak értékét. A telkek adottságain, elhelyezkedésén túl a beépített anyagok minőségén keresztül a berendezés igényességéig sok minden az eszünkbe juthat ilyenkor.
 
Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az épületet övező zöldfelületek, az elkészült kertek minősége vajon mennyiben befolyásolhatja ezt a pénzben is kifejezett értéket. A kertekre, magára a zöldre, szinte soha nem gondol senki úgy, mint értéknövelő tényezőre.
 
 
A kert általában a kirakat, egy kiegészítő kellék, mint egy szép, színes sál a ruhánkon. Észre sem vesszük, mit jelent, hogy ott van és szép. Annyira hozzátartozik a látványhoz…
 
Sok országban, köztük Hollandiában és az Egyesült Királyságban tudatosan kihasználják a zöldfelületek adatokkal alátámasztott, bizonyítottan értéknövelő hatását. A kész kertek segítik eladni, vagy éppen bérbe adni a lakásokat és az irodákat.
  
 
London belső kerületeiben a toronyházak irodáinak, lakásainak értékesítése zöldtetők nélkül ma már alig lehetséges. Az épületek még csak szerkezet-készek, de a zöldtetők, tetőkertek már működnek, a növényeket eltelepítették, a gyepszőnyeget leterítették, az öntözési lehetőségek adottak.
 
 
Az építkezés befejezéséig a kertek fenntartásáról folyamatosan gondoskodnak. Nem ritka, hogy az átadás előtt kilenc hónappal el kell, hogy készüljenek a zöldtetők, hogy a birtokba vételtől kezdve a tulajdonosok, vagy a bérlők már élvezni tudják a kert adta lehetőségeket. Legyen az a kert a hatodik, vagy a huszadik emeleten.
 
 

 

Címkék: zöldtető zöldfal

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr832900868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldfalkert1 · http://zoldfalkert.hu 2012.04.14. 18:19:50

Nagyon érdekes cikk, minél több zöldtető, illetve zöldfal kerül a városokba, annál hamarabb fog kitisztulni a "szmogriadós" Budapest is....

Érdekes cikk az épületvédelemről:
zoldfalkert.hu/epuletvedelem
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása