HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 kötelmek

„az én házam, az én váram…?...” 2.

Közismert tény, ha építkezni szeretnénk, vagy ha meglévő épületet átalakítani, bővíteni, azt csak hatóság engedéllyel tehetjük meg. Az engedélyezési eljáráshoz az érintett építési terület övezeti besorolására vonatkozó előírások betartásával készített tervdokumentációt kell benyújtani.

Mielőtt nagy ívű terveinkbe ringatnánk magunkat tájékozódjunk afelől, hogy a meglévő vagy vásárolni kívánt telekre milyen építési előírások vonatkoznak. Általános ismerteket szerezhetünk az évente frissített OTÉK-ból (Országos Településrendezési és Építési Követelmények), melynek előírásait minden önkormányzatnak be kell tartatnia, és attól eltérés csak a szigorítás irányába történhet. Az önkormányzatok egyes pontokban élnek is a szigorítás lehetőségével. Ezért a tervezési területre vonatkozó követelményekről pontos tájékoztatót elsősorban az illetékes önkormányzat építési hatósági osztályánál vagy annak honlapjáról kaphatunk.

Általában tudott, hogy a szabályozási előírások maximálják az épület elhelyezését a telken belül (előkert, oldalkert, tűzbiztonsági távolság, stb…), alapterületét, homlokzati magasságát, szabályozzák bizonyos mértékig a megjelenését, előírják a kerítés magasságot, annak áttörtségét.

 

zöldfelület számítás

Nem mindenki számára köztudott, vagy csak nem kap kellő hangsúlyt, - ezért sokszor utólag okoz meglepetést -, hogy a település szabályozási terve meghatározza az adott telekterület övezeti besorolása szerint az előírt minimális zöldfelületet és ily módon maximalizálja a kerti burkolatok területét is. A teljes telekterület százalékában meghatározott minimális zöldfelület méretétől eltérni nem lehet, annak betartása az építési engedély jóváhagyásának feltétele.

Közérthetően fogalmazva, telkünkre vonatkozóan meghatározott a növények alkotta zöldterület legkisebb mérete és nem építhetünk bármekkora területű kocsi behajtót a garázsig vagy úszómedencét a kert közepére.

Mi számit zöldfelületnek?

Természetesen a növényzettel fedett teljes értékű (nem alápincézett) kertterület.

A 253/1997.(XII.20.) Korm rendelet 5. számú mellékletében találhatóak a zöldfelület számításra vonatkozó most érvényes adatok és számítási lehetőségek.

 

 

 

 

 

 

Többszintes növényállomány zöldfelületi minimum értékei:

A zöldfelületet szintezettsége mértéke szerint is megkülönböztetik a szabályozási tervek, és nagy általánosságban a háromszintű növényzettel borítottságot írják elő.

 

Egyszintű növényzet: a gyep- vagy talajtakaró felület

Kétszintű növényzet: gyepfelület és cserje (150 m²-ként legalább 40 db)

Háromszintű növényzet: gyepfelület, cserje (150 m²-ként legalább 40 db) és lombos fa (150 m²-ként legalább 1 db nagy vagy közepes lombtömeget növesztő fa)

 

Tetőkertek(200 cm alatti  talajtakarás esetén) beszámítása a zöldfelületbe

 

 

 

 

Egybefüggő, legalább 20 m² területet elérő tetőkert számítható a zöldfelületbe a talajtakarás vastagságától függő mértékben.

 

Épített szerkezet feletti termőföld vastagsága

Telepíthető növényállomány

Tetőkert összterületéből a zöldfelületbe számítható rész

6-15 cm termőréteg vagy könnyített szerkezetű talaj

Egyszintes, pozsgás növényekkel borított

10 %

15-30 cm termőréteg

Egyszintes,

gyeppel vagy talajtakaró növényekkel borított

20 %

30-80 cm termőréteg

Kétszintes,zárt gyepszint, cserjeszint részben zárt

40 %

80 cm-nél vastagabb termőréteg

Háromszintes,gyep-, cserje- és lombkoronaszinttel képzett zöldfelület

55 %

 

 

Homlokzati zöldfelületek beszámítása a zöldfelületbe

 

 

 

A befuttatni tervezett homlokzat 6,0 m magasságáig számított területének 25 %-a számítható be a zöldfelületbe, a ha  kúszó-kapaszkodó növények telepítési távolsága maximum 4,0 m.

 

 

További, nem zöldterületek beszámítása a zöldfelületbe:

Kerti burkolatok beszámítása a zöldfelületbe

Teherbíró burkolat nem számítható a zöldfelületbe. Maximális mérete a teljes telekterületre vonatkozó maximálisan megengedett beépítési százalék és a minimálisan előírt zöldfelületi százalék különbözetéből számítható ki.

Kerti sétány területe, amennyiben víz és légáteresztő szerkezetben épül, vagyis alábetonozás nélkül, a minimálisan előírt zöldfelület 30 %át nem meghaladó mértékben beszámítható a zöldfelületbe.

Ilyen a tipegő kő-, zúzottkő- és gyöngykavicsburkolat.

 

 

Kerti vízfelületek beszámítása a zöldfelületbe

Úszómedence műszaki létesítmény, építése engedély köteles és területe nem számítható bele a zöldfelületbe.

Ökotó, mint biológiailag aktív felület és tömeg beszámítható a zöldfelületbe, de  építése 30 m³ befoglaló méret felett vízjogi engedélyköteles.

Címkék: kötelmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr73027485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása