HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kötelmek

A települések érvényes, új szabályozási tervei sok helyen nem csak a közterületekre, intézmény- és ipari területekre, de a lakó-és üdülőövezetre is kiterjesztették az építési engedélyezési eljárásban a kötelező zöldfelületi munkarészt. A szabályozás célja nem az építtetők életének megkeserítése, hanem a meglévő zöldfelületek védelme, szakszerű fejlesztése.

 

továbbiakban lássuk mit várhat az építtető a tervezőtől:

építési engedélyezési tervek zöldfelületi munkarészének tartalmi követelményei

 

Műszaki leírás

Aláírási lap: építtető(k), telektulajdonos(ok) és a tervező(k) sajátkezű aláírását tartalmazza, ezzel elismerve, hogy a dokumentáció tartalma  szándékainknak megfelel, és azért felelőséget vállalnak.

Tervezői nyilatkozat: tartalmazza az építési hely és az építető(k) adatait, az építési telek övezeti besorolását, esetleges védettségét,

a tervezés rövidtartalmai leírását  magát a tervező(k) nyilatkozatot az általános, országos és település szintű, illetve a tervezési területre egyedileg vonatkozó építési szabályok ismeretéről és betartásáról.

A nyilatkozatot a tervezőnek a tervezői jogosultságának, kamarai számának feltüntetésével együtt külön aláírásával jegyeznie kell.

Műszaki leírás fejezetei:

Előzmények: a megbízás körülményeinek rövid leírása,

A területre vonatkozó tervezési és építési előzmények ismertetése

Tervezési terület ismertetése: az építési telek település szövetében való elhelyezkedésének és megközelíthetőségének, a telek ökológiai és talajtani adottságainak rövid leírása, a meglévő terepállapot, lejtési és vízelvezetési viszonyok és a meglévő növényzet ismertetése

Fakivágási és favédelmi terv ismertetése: ha az építkezés során az építésből vagy a növények egészségi állapotából fakadóan szükséges a fakivágás, illetve ha a meglévő növények építkezés alatti védelméről kalodázással, külön gondoskodni kell.

Kertépítészeti terv ismertetése: tartalmazza a tervezési programot, annak tervszintű megvalósításának leírását, a funkcionális kialakítást, javaslatot tesz a kerti építmények és burkolatok műszaki kialakítására és a felhasználható anyagok minőségére, javaslatot tesz a tervezett növények körére, a fapótlásra.

Zöldfelület számítás: az építési területre vonatkozó övezeti előírások, a maximális beépítési és minimális zöldfelületi százalékok kimutatatást tartalmazza.

 

Tervi munkarész

Felmérési helyszínrajz

a hivatalos helyszínrajzára illesztve rögzíti a felmért terület meglévő terepviszonyait és a meglévő növényállományt

 

Fakivágási és favédelmi terv

a kivágandó, a meglévő-maradó-, illetve védendő, kalodázandó fákat tartalmazza

 

 

 

Zöldfelületi idomterv M=1:200

Az összefüggő zöldfelületek pontos méretét és az OTÉK és az építési telekre vonatkozó szabályozás szerint az adott zölodfelület beszámíthatóságát tartalmazza, alaprajzi és táblázatos formában

 

Kertépítészeti (és fapótlási) terv M=1:200

A kert funkcionális alaprajza, feltünteti a rendezett terepet és lejtési viszonyait, tartalmazza a burkolati minőségeket és a háromszintű növényzetet.

 

Mi nem engedélyköteles a kertben való építkezéskor?:     

- a háztartási szilárd hulladékgyűjtő, -tároló,

- a kerti építmény (pl. hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, kerti napkollektor, épített  tűzrakóhely, lugas stb.),

- a 10,0 m3-nél kisebb víz- és fürdőmedence,

- a legfeljebb 6,0 m magas (építményen elhelyezve 3,0 m magas) szélkerék,

- a zászlórud,

- a kerti szabadlépcső (tereplépcső),

- a háztartási célú kemence, húsfüstölő, zöldségverem,

- az állatkifutó, komposztáló, 3,0 m2 nettó alapterületnél nem nagyobb állattartási épület és árnyékszék,

- az 1,0 m-nél alacsonyabb támfal,

- a telek oldal és hátsó telekhatárain a kerítés,

- a zárt, állandó jellegű kiállítási célú területen belül a nettó 20 m2 össz-szintterületet nem meghaladó, legfeljebb 30 napig fennálló kiállítási építmény

 

Amit tudni kell az építési engedély hatályáról:

Az építési és a bontási engedély hatályát veszti,

- ha a jogerőssé válásának napjától számított két éven belül az építési tevékenységet nem kezdték el, és a hatályát nem hosszabbították meg,

- ha az építési tevékenységet jogerőssé válásának napjától számított két éven belül megkezdték, de ezen időszakot követő öt éven belül az építmény használatbavételi engedély megadására nem válik alkalmassá.

 

 

Címkék: kötelmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr44498794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása