HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 
 
A sziklakertbe, vagy a kert bármely szegletébe ültetett évelők folyamatos virágdísszel ajándékozhatnak meg bennünket, ha jól válogatjuk össze a különböző időszakokban virágzó fajtákat és odafigyelünk gondozásukra. Ezernyi színárnyalatukban hónapokig gyönyörködhetünk, tavasztól akár a késő fagyokig is. Most nézzük, mit tehetünk mi szépségük megmaradásáért.
 
A sziklakert jellemzői a párnás növekedésű évelők, köztük a törpe lángvirág, a molyhos madárhúr, a tatárvirág, a szappanfű, a törpeszegfűk. melyeket virágzás után kell visszavágni.
 
 
 
 
Csak akkora helyen hagyjuk meg őket, amekkora a sziklák között a rendelkezésükre áll, a többit óvatosan kis lapáttal ássuk ki. A kikelő gyomokat mindig szedjük ki közülük, nehogy elnyomják ezeket az alacsony termetű növényeket. A visszavágás után kiszórt szerves- vagy műtrágya segíti a lombozatuk fejlődését. Így a következő év tavaszán formás, tömött kis növények nyílnak majd újra.
 
A középmagas- és magas termetű évelők gondozásában a vízigényüknek megfelelő öntözés mellett a virágszárak visszavágására kell odafigyelnünk nyáron. Mindig az adott fajta igényének megfelelő magasságban metsszük vissza az elnyílt virágszárakat. A szarkaláb (Delphinium sp.) hajtásait például tövig vissza kell vágni. Ez segíti, hogy egy évben akár többször is virágot tudjon hozni.
 
 
A levendula (Lavandula angustifolia), a kerti zsálya (Salvia officinalis), a szürke cipruska (Santolina chamaecíparissus) elnyílt virágszáraival együtt a hajtások egyharmadát is metsszük le. Ezzel segítjük, hogy jobban bokrosodjanak, és ne kopaszodjanak fel tövei. A képen egy sokéves levendula tő felkopaszodott, megfásodott szára látható.
 
 
 
Vannak évelők, melyek virágzási idejét meg tudjuk hosszabbítani, ha az elvirágzott virágfejeket folyamatosan visszacsipkedjük. Közéjük tartozik a menyecskeszem is (Coreopsis sp.)
 
 
Ha virágzás után visszanyírjuk például a gólyaorr (Geranium), a palástfű (Alchemilla), és a réti füzény (Lithrum) töveit, a növények kihajtás után újra virágot hoznak majd. Bár a másodvirágzás nem lesz annyira intenzív, mint az első volt. A fotón a gólyaorr látható.
 
 
 
 
Érdemes figyelni arra, hogy a magas virágszárakat támasszuk meg, hogy a szél és saját súlyuk miatt ne dőlhessenek meg, ne törhessenek le. Kaphatóak nagyon dekoratív virágtámaszok, nem kell csak botban gondolkodnunk. Például a szarkalábak, a gyűszűvirágok, a dáliák nevelnek hosszú virágszárakat.
 
 
 
 
 
Az elvnyílt hajtásokat valójában azért tanácsos visszavágni, hogy a magképződést megakadályozzuk. A termésképzés gyengíti a növényeket, tápanyagot von el, így előfordulhat, hogy a következő évben kevesebbet nyílnak majd.
 
Az évelőágyásokban is fontos a terület gyommentesen tartása. Különösen az agresszívan terjedő tövű gyomokat szedjük ki időben, mert rövid idő alatt képesek elnyomni, befutni a kisebb termetű növényeinket.

 

 

 

Címkék: évszakok a:kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr164528622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása