HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

 

maganyos ko_1.jpgMúlt és jelen.

 

A művészetek újítási törekvései az ősi gyökerekbe kapaszkodnak. A modern kertépítészet sokat tanult a barokk térformálásból és bátran támaszkodik az egyiptomi matematikai pontosságú kertépítési hagyományokra. A ma konceptuális tájtervezői kínosan ügyelnek arra, hogy felül emelkedjenek magán a történelmen, az emberin és a szakmain. Közben észre sem veszik „kreatív tervezésük” ősképei a múltból merülnek fel.

Így merült fel a múltból a magányos kő kertarchitektúra elemként való alkalmazása a közterek és intézménykertek „minimál kertépítészetben”. Fa, gyep és a szikla.

 

maganyos_ko 4.jpgA közterületekről aztán a családi házak kertjébe sétáltak a magányos kövek, de a szikár elrendezés a kövek lábánál virágzó cserjékkel évelőkkel egészült ki, mintha a halott kő alól próbálna előtörni az élet.

Ez a megfogalmazás szemben áll a történeti előzmények küldetésével és feladatával.

A magányos kő, ahogy a kelták nevezték a menhir függőlegesen felállított megmunkálatlan sziklát jelent.A tájépítészt történetének első alapmozdulata volt.

A megalitkultúra a neolitikum elejére tehető. Szerte Európában hatalmas kőkolosszusokat állítottak.

menchir-1.jpg menchir_2.jpg

A sziklák többnyire magányosan állnak, de vannak helyek, például Carnacban, hol mezőket alkotnak a sorokba rendezett menchirek.

Méreteik általában az ember magasságát jóval meghaladják, de gigantikus méretűek is vannak köztük, egy Bretagne-ban álló menhir 22 méteres magasságú, becsült súlya 320 tonna.

Felállításának technikájára a mai napig nem találják a kutatók a magyarázatot. Rejtély, hogyan tudták felállítani.

maganyos_ko 5.jpgA menhir súlypontot teremt a kertben, tájban ahol áll.

A súlyponti helyzet nemcsak mint látvány érdekes, sőt nem a látványért állították. Nem esztétikai értékként kezelték, nem az volt a célja, hogy megdöbbentsen és lenyűgözzön.

A menchirek fallikus szimbólumok.

Az álló menchir erőkoncentráció, a Föld „akupunktúrás pontja”, köldök pont, hol Föld és Ég összeköttetésbe kerül: a teremtés vagy termékenység helye, a földi világ tovább élésének záloga.  Az álló magányos kő nem a halott ásványi világ, hanem az élet letéteményese, a fenti-, megtermékenyítő világ közvetítője.

Címkék: kővilág kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr914583359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása