HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

gyógykert – biokert

Ha azt kérjük nevezz meg egy gyógynövényt, majd mindenkinek elsőre a kamilla jut eszébe, kinek-kinek tájegysége szerinti elnevezésével: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, katóka, széksaláta és még folytathatnánk a hosszúsort.

kamilla_1.jpgA nagy változatosságú társnevek is széles ismertségét bizonyítják.

Székfű néven már 1380. körüli okleveles emlékünkben szerepel, és a Soproni Szójegyzék (1435) is megemlíti.

 

Az egyiptomiak a Napistenük, Rá oltalmába ajánlották, gyógyító ereje miatt minden más gyógyfűnél jobban tisztelték. A virágja, a sárga virágközepet sugárszerűen körbe ölelő fehérszirmokkal, minden kultúra számára az ereje teljében lévő delelő Napot idézi.

A görög orvosok lázra és női bajok kúrálására használták.

kamilla_2.jpgHazánkban is évszázadok óta a legelterjedtebb házi szer. A júniusi időszakban könnyű begyűjteni. Mezőkön, útszéleken, parlagokon, száraz réteken nagyobb tömegben fordul elő. Biokertészetekben Közép-Európában és hazánkban is termesztik.

Virágait akkor gyűjtsük, amikor, fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani. Frissen és szárítva használhatjuk.lül üreges. Az egész növény jellegzetes illatú.

 

Egy-, néha kétéves 10–40 cm magas, gyéren elágazó, melegigényes növény, a szárazságot jól tűri. Váltakozó állású levelei két-, háromszorosan szárnyaltak, a keskeny levélszeletek fonalasak. A fészek 1,5–2,5 cm széles, a fészekpikkelyek zöldes színűek, sötétebb széllel. A szélső, nyelves virágok fehér színűek, levágott, olykor kicsípett csúcsúak, éretten visszahajlók. A csöves virágok sárgák.  

Virágja 3-5% azulén-tartalmú illóolajat, glikozidát, cseranyagot, keserűanyagot, növényi savakat és cukrot tartalmaz.

 

Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze.A tea fogyasztása enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, szélhajtó és emésztésserkentő hatású is.

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni. Inhalálva köhögés csillapító, segíti a tüdő és a légutak tisztítását és fertőtlenít.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják. Fülbe cseppentve megszűnteti a füldugulást.

 

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez. Gargalizálva, vagy szájöblögetéssel megszüntethető vele a fogíny, a száj és a torok gyulladása

Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Két maréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe. Külsőleg mindenféle bőrbetegségre, aknéra, pattanásokra, tályogokra, körömápolásra, valamint sebgyógyításra is alkalmazható. Nőgyógyászati, menstruációs illetve vajúdási fájdalmakra is kiválóan használható. Fürdőként, öblítésre, gyulladáscsökkentésre és belső fertőtlenítésre is jó.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Címkék: magyar kert gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr184593252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása