HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Több ismerősömtől hallottam, hogy az elmúlt években ősszel alig foglalkoztak a rózsákkal, mondván, nem kell velük semmit sem csinálni, nem fagyérzékenyek. Sőt, nem is kell őket téliesíteni.

Sajnos, rossz hírem van: a rózsákra igenis oda kell figyelnünk ilyenkor ősz végén ahhoz, hogy a következő évben legyen miben gyönyörködnünk. Ha elmulasztjuk a töveket földdel takarni, vagy csirkézni, ahogy eleink nevezték ezt a munkát, a hideg tél annyira megviselheti őket, hogy több hajtásuk visszafagy, visszaszárad majd.

rozsaosz4.JPG

A fagy elleni védelem miatt a legfontosabb, hogy minden rózsatövet a szemzés felett 15-20 centiméter magasan takarjunk be földdel. Ma már nagyon sok különleges rózsafajtát lehet kapni, köztük az illatos angol rózsákat. Ők nem a mi éghajlatunk szülöttei, ezért ezeknél a fajtáknál a fagyvédelemre különösen oda kell figyelni.

Ha még nem hullottak le rózsák levelei, akkor a hajtások aljáról szedjük le őket, majd kapáljuk ki a gyomokat. A túl magas bokorrózsák hajtásainak nagyjából egyharmad részét vágjuk vissza. Mélyebbre ne metsszünk, mert nem lehet kiszámítani a tél hidegét. Még lehet erős fagy és fagykár. 

rozsaosz2.JPG

Így ne hagyjuk szabadon télre a rózsatövet. Komoly fagykár lehet az eredménye.

A rózsatöveket trágyázzuk is. Ehhez szerves-, és műtrágyát egyaránt használhatunk. Komplex műtrágyából 50-60 grammot szórjunk ki egyenletesen a talajra, majd sekélyen kapáljuk be. A szervestrágyák közül humusztrágyát, vagy érett istállótrágyát ássunk be a tövek köré.

A föld kupacolásával segítjük a fagyvédelmet, a kapálással, a talaj megmozgatásával pedig a téli csapadék jobb beszivárgását. A lehullott rózsaleveleket mindig szedjük össze, vigyük el bennük levő kórokozókkal együtt. 

A magas törzsű rózsák teleltetésre való előkészítését kezdjük azzal, hogy lemetsszük a beteg, sérült, elszáradt hajtásokat, az egészségeseket pedig visszavágjuk nagyjából harmadára. Az ágak közti részeket töltsük ki egészséges lombbal, tőzeggel, majd az egészet biztonságosan kössük körbe erős papírral, zsákvászonnal. Ne használjunk műanyag fóliát, mert alatta befülled a tő.

Az időjárás előrejelzések szerint még pár nap van hátra a vénasszonyok nyarából, aztán… itt a fagy. Fagymentes helyre kell vinnünk minden olyan növényt, ami fagyérzékeny. Különösen a mediterrán típusúakra kell most odafigyelnünk, többek között a muskátlira, a leanderre, a szerelemvirágra, a sétányrózsára. Emellett vissza kell vinnünk a lakásba minden, eddig napfényben fürdőző, nyáron a szabadban nevelt szobanövényt is.

rozsaosz3.jpg a leander virágai

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr794863938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása