HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A Skorpió csillagászati hava év legnehezebb időszaka, az időjárás téliesre fordul, reggel este nehéz ködben járunk, közelednek az év legsötétebb napjai, itt az év végi hajtás, de nincs még itt az advent meghittsége és fékező ereje. A Skorpió utolsó napjai számomra  sötétség maga, ilyenkor teljesedik ki a halottak napja. Germán népek ez idő tájt halottaik mellé és a sírokra mogyoróágat helyeztek.

mogyoro_1.jpgA mogyoró, mint halottkísérő termékenység és bölcsesség jelkép is. Vesszejével egyes népek kincset, mások vizet kerestek.

A mogyoró erdeink honos növénye fajta gazdag családdal rendelkezik. A közönséges mogyoró (Corylus avellana)  lomberdeink szegély növénye. Fényigényes és szárazságtűrő, 3-5 méteres  bokor. Ritka változata a C. a. ’Fuscorubra’, melynek levelei kihajtáskor vörösek és júniusban zöldülnek be. A  C. a. ’Heterophylla’ levelei mélyen szeldeltek, erősen szőrösek, a testes mogyoróbokrok légies fajtájának tekinthető. A C. a. ’Concorta’ ágai dugóhúzószerűen csavarodottak, gyengenövekedésű fajta.

voros mogyoro.jpgA csöves mogyoró (C. maxima) makkocskái a hosszú kupacs védelme alatt fejlődnek. A közönséges mogyorónál vízigényesebb növény. Családi házak szép dísz és haszonnövénye lehet, ha termést is szeretnénk begyűjteni róla, akkor párosával ültessük az önmeddő növényeket. A vérmogyoró (C. m. ’Purpurea’) a legszebb színes levelű cserje egyike, lombja a kihajtástól az őszi lombhullásig sötétvörös, ha árnyékos helyre ültetjük megfakul. A mogyoró nemzetség magvetéssel szaporítható, a néphagyomány úgy tartotta, hogy tőosztással ültetett csemete termékenyebb bokrot hoz. Nemcsak szapora, de férgektől is mentes lesz a növény, ha Szent Lámpert napján – szeptember 17. – ültetik el, írta Lippai János pozsonyi érsek. Gazdagtermésben akkor reménykedhetünk ha erősen ritkítjuk és rendszeresen visszametsszük mogyoróbokrunkat, egy-egy tő esetében elegendő 6-7 vessző visszahagyása.

Az ókorban a mogyoró vesszőt mérges állatok ellenségének tekintették és úgy vélték, hogy szárított fügével fogyasztva a skorpió marásának gyógyításra is alkalmas.

A parasztok azt gondolták róla, hogy mint Szűz Mária a kígyót eltaposta, úgy a mogyoró vessző is – mint a szüzesség növénye – a kígyót érintésével lebénítja és elpusztítja..

mogyoro_3.jpgHa mogyoróbokrunk napos, jó vízellátású helyen van és testvérével együtt is csak alig-alig terem, próbáljunk ki egy ősi talán kelta hagyományokból eredeztethető módszert, kertészkedjünk a kör jegyében. Szerte a világon kísérleteznek a körkertészkedéssel, melynek lényege, hogy a növénytermesztésbe a kozmikus energiákat még jobban bevonják. Ezek a körágyak a fák tányérozásához hasonlóak. A kör közepét enyhe mélyedésként alakítják ki a széléhez képest. E védett mélyedésben kedvezőbb mikroklímában az érzékenyebb növények is szépen fejlődnek. Mint a technikai civilizáció gyermekei egyre kevésbé vagyunk kaphatóak arra, hogy a kozmosz láthatatlan erőit valóságként fogjuk fel, sőt életünket és növényeink életét befolyásoló tényezőként számoljunk velük. Pedig gondoljunk csak arra, hogy radioaktív sugárzás sem fogható fel érzékszerveinkkel, de az általa okozott daganatos betegségek sokak számára megfogható tragikus következményt jelentenek. Amerika és Skócia terméketlen területet változtatták paradicsommá lelkes kertészkedők e módszerrel. A körágyakat kipróbálhatjuk a cserje és virágágyakban, a zöldséges és fűszerkertekben. Ha kísérletet teszünk a körkertészkedésre, akkor jelfogó növényágyaink biztos érdekes tapasztalatokkal gazdagítanak majd bennünket az égi és földi realitásokból.

Címkék: kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr854917083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása