HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

lucfenyo.jpgDecember hava maga a várakozás. Az ókorban a téli napfordulón a Napisten újjászületését várták a Nyilas sötét barlangjából. A keresztény világ a Fiúisten megszületését ünnepli karácsony szent estéjén. Az advent izgatott várakozásra évezredek óta szimbolikus cselekedetekben ölt testet. E cselekedetekben az emberiség legszorongatóbb emberi kérdéseire keresi a kozmosz válaszát. A vízbe helyezett, mélyen alvó „Katalin- és Borbála ágak” karácsonyi zöld levél pompája a halál utáni újjászületésről vall. A Luca napi alvó búzamag élettől duzzadó karácsonyi hajtásai az öröklét bizonyságát hordozzák.

Fokozatosan felejtésbe merülő hagyományaink újra élesztésével, korunkhoz igazgatásával teljesebbé válik az ünnep. Még a fény megszületését várjuk, helyezzük el kint a bejárati ajtó közelében és bent a szobában a fény növényeit. Melyeket? Tudjuk, hogy a fényes és a fenyves összetartozó fogalmak. A fenyőt, régi korok legszentebb fáját minden kultúrkör a fénnyel egylényegűnek tartotta. Európa különböző népei a tél közepén álló világfa földi másának a lucfenyőt látták. Nyári társa a tölgy volt. A fenyő a fordulat, az újjászületés, az erősödő napfény jelképe, a karácsony növénye. A feldíszített fenyőfa állításának hagyománya nem régi, hazánkban csak 190 éves múltra tekint vissza. Előtte a fenyő, mint a család életfája kint a kertben töltötte be fontos feladatát, a karácsonyi asztalt pedig az adventi koszorú díszítette.

cedrus.jpg

A cédrusok az emberiség vízözöntörténetének szereplői. Noé cédrusfából építette bárkáját. Tudjuk, hogy az Atlasz lábánál a Cedrus atlanticaból a Libanon hegységnél a Cedrus libaniból és a Himalája lábánál a Cedrus deodoraból készültek a hajók. A hajók melyek mitikus utazások eszközei, átviszik a hőst a születés-halál újjászületés határain. Egyiptom Napistene is cédrusbárkán járta be kozmikus útját nap mint nap..

Jézus Krisztus két csodatétele is kötődik a cédrusbárkához, az egyik a csodálatos halászatként ismert történet, a másik pedig a viharos tenger lecsillapításának regéje.

ciprus.jpg

A ciprusok szintén legendás növények. Nemcsak a Paradicsom jelképei az örök életet idézve, de a bölcsesség és a kiválasztottság szimbólumai is. A legenda szerint az első ciprusfát Zarathusztra ültette a Földön, melynek magja az édenkertből származott. A világosság istenének Ahura-Mazdának is szent fája a ciprus. A mediterrán világ legendák sokaságát szőtte e fa köré. 

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr324973735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása