HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

welwitschia2.jpg

A velvícsia, vagy ősi nyelven tumboa (Welwitschia mirabilis) őshazájának, Namíbiának a címerében is megtalálható. A képen teljes épségében láthatjuk a növényt, nem egymásra szórt levelek halmaza mindez. A Namib-sivatag száraz viszonyaihoz alkalmazkodva élnek Namibia és Dél-Angola tengerpart melletti, közel 1000 kilométer hosszú sávjában. Neve is sejteti, hogy nem akármilyen növényről van szó. A latin „mirabilis” szó jelentése csodálatos, rendkívüli. 1500-2000 éves példányai is léteznek.

Két méter magasra is megnőhet ez a kétlaki növény, melynek bizarr formája a szárazsághoz alkalmazkodva alakult ki. Répaszerű gyökere kilenc méter mélyre is lejut a talajba, nedvességet keresve. A tápanyagot is ebben raktározza el.

A sivatagnak ezen részén az éves csapadék mennyisége mindössze 10-100 milliméter között van általában, de ahogy olvastam, évek óta szinte nem is esett eső arrafelé. A növény életét 50 milliméternyi köd, harmat segíti egy évben, amit fel is tud használni, levelei megkötik azt. Az éjszakai hőmérséklet jellemzően 7 C, a nappali 50 C ezen a vidéken.

welwitschia1.JPG

Mind a hím-, mind a nőivarú példányok tobozt nevelnek, a nyár közepén, ősz kezdetén virágoznak. A tobozok cukortartalma vonzza a beporzó rovarokat. Látványosak levelei, melyekből mindig kettő van egymás mellett, hosszúak, szélesek, szalagszerűek, folyamatosan növekednek. Idővel vékony csíkokra hasadnak, hogy felületük megnövelésével több hajnali párát tudjanak megkötni. Virágai a levelek hónaljában megjelenő elágazó nyeleken nevelkednek.

Ne is csodálkozzunk azon, hogy a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Fertőzheti magvait egy gomba, ami miatt csökken csírázóképessége. Emellett egyes állatok, például az orrszarvú, a zebra legelése, valamint a sivatagban közlekedő járművek jelentik számukra az életveszélyt. Pedig a benne tartalékolt nedvesség és tápanyag sok állat számára jelenti a megélhetést, a kígyók, gyíkok, ízeltlábúak pedig menedéket, árnyékot találnak leveleik alatt.

A lassú növekedésű és nagyon hosszú élettartamú velvícsia minden botanikus kert álma. Megtartásuk és nevelésük nem egyszerű feladat. Laza, jó vízáteresztő talajt igényel, vályog alapú komposztot. Mivel hosszú gyökere van, ezért hosszú, magasított növénytartókban nevelik, mint ahogy a Berlini Botanikus Kertben is. Itt a képen jobbra a barna, lyukacsos az a konténer, amibe ültették a velvícsiákat.

welwitschia5.jpg

A talajt 25-28 C-ra fűtik számukra. Fénykedvelők, éjjel 10-12 C, nappal 21-23 C hőmérsékletet tartanak abban a külön kis házikóban, amit ezeknek a különlegességeknek építenek. Van belőle példány egyebek között a Berlini Botanikus Kertben, Londonban a Kew Gardenben, a Soproni Botanikus Kerben és...

welwitschia6.jpg...Budapesten, a Füvészkertben is, ahol ebben a külön házikóban él. Itt tudják biztosítani számára az egyedi igényeket.

welwitschia3.jpgKicsit közelebbről a füvészkerti példány.

welwitschia4.jpg Néhány "gyermek" példány Berlinből

A velvícsia nevét egy osztrák botanikusról, Friedrich Welwitsch-ről kapta, aki 1859-ben felfedezte fel. A növény talán a jura korszakból maradt ránk...

A bejegyzésben látható első fotó forrása http://www.conifers.org/we/Welwitschiaceae.php

Címkék: évelők legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr75029327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása