HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Pillanatok alatt elnyíltak a díszalmák virágai és már ott is vannak az ágakon a kis terméskezdemények. A virágszíneik emléke talán még bennünk él. Most pedig itt az alkalom: nézzük meg őket újra, hogy kiválaszthassuk közülük azt, amit szívesen ültetünk kertünk, utcánk díszeként.

malus_red_jade.jpg

Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában őshonos almafajok alacsony termetű, bokorfaként is szép fajtáit mutatom most meg. Napos, vagy félárnyékos helyet kedvelnek, a talajra egyikük sem igényesek. Alacsony termetük miatt ültethetjük őket laza csoportba, akár cserjék társaságába is. Igazán magányosan, szoliterként szépek. Sátorozó fürtökben nyíló virágaikból gömbölyded almatermések képződnek őszre.

malus_red_jade2.JPG

Malus ’Red Jade’ díszalma kecsesen csüngő ágait május elején halvány rózsaszín, de inkább fehéres rózsaszín virágok díszítik, ahogy a felső két képen látható. A 3-5 méter magas fa koronájának átmérője 5 méteres lesz. Az idősebb példányok hajtásai később elérik a földet. Termése szép piros.

malus_spectabilis_plena4.jpg

Malus spectabilis ’Plena’ díszalma 5-6 méter magas lesz, tölcséres koronát nevel. Virágai teltek, halvány rózsaszínek, május elején díszlenek.  Alapfaját (Malus spectabilis) aranyalmának, vagy pompás díszalmának nevezik ehető, kesernyés-fanyar ízű, 2-3 centiméter átmérőjű termésének köszönhetően. A sárga almák a lombhullás után is az ágakon maradnak.

 malus_hopa.jpg


Malus ’Hopa’ díszalma hasonló magasságú lesz, mint az előző két fajta.  Érdekessége, hogy kihajtáskor piros a lombja, ami később zöldessé válik. Virága világos rózsaszín, termései, az almácskák pirosak.

malus_piroska.JPG

Malus ’Piroska’ díszalma magyar nemesítésű. A piros díszalmák csüngő koronájú változata. Szép látvány termése és rózsaszín virága egyaránt.

Címkék: kertet tervezünk díszfák

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr625294307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2013.08.28. 11:19:43

Annyira szeretnék Malus spectabilist ültetni, évek óta keresem és nem kapok sehol az országban.

Megyesi Éva 2013.08.29. 08:02:22

@Cpt. Flint: A Tahi Faiskolában tavaly volt, most nem látom a listájukon. Szerintem érdeklődj náluk, hátha néhány darabos tételben még kapható.

Cpt. Flint 2013.08.29. 12:50:02

@Megyesi Éva: Köszönöm a választ. Hazánkban termett magról szaporítható ez a faj? Ha esetleg találok valahol termő pédányt? A soproni botankertben tudtommal van belőle.

Cpt. Flint 2013.08.29. 12:55:40

@Megyesi Éva: Hát, megkérdeztem a Tahi Faiskolát. Van nekik (pontosabban lesz), de csak földlabdás 16/18 sorfa... ami a 20 eFt körüli árával azért nekem nagyon sokba kerül, sajnos.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása