HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Szeretek maradandó ajándékokat adni a gyermekeimnek születésnapjukra, ezért az utóbbi években ha csak lehet kirándulni viszem őket. Ilyen szülinapi ajándék volt  augusztus utolsó hétvégéjén egy kirándulás az Őrvidéken. Vasárnap kora reggel Sopron belvárosában sétáltunk.sopron_7.jpg

„A leghűségesebb város” - Civitas Fidelissima – az Ikva völgyébe települt. A város már az őskor óta egy helyben áll, a római fórum a mai főtér területén volt. A  Kr. u. 4. századi városlakók a későbbi belváros területén 3–4 m vastag városfalat emeltek, a védelmi vonalat a népvándorlás korában valószínűleg lerombolták. Maradványaira emelték 1092-ben az itt élők az új határvár faszerkezetű, földdel erősített sáncát. A faváz később tűzvészben enyészett el, a bedöngölt agyag pedig salakká égett. Ezt a titokzatos „vörös sáncot” az újkori építkezések a belváros több pontján is feltárták. sopron_6.jpgA város viharos középkort ért meg. A várostól délre, illetve nyugatra elterülő dombvidék a Kárpát-medence Őrvidéke, ami 1225 óta az oklevelekben is szerepel, mint az egykori íjászok őrhelye. Ez a terület a Lővérek, mely nevében is a lövészekre emlékezik.

1441. február 25-én Luxemburgi Erzsébet   özvegy királyné Sopront és környékét 8000 aranyért elzálogosította III. Frigyes német-római császárnak. A várost több mint 20 év után Mátyás visszaszerezte, 1463. július 19-én megegyezett Frigyessel, hogy 80 ezer forintért visszaadja a Szentkoronát és az elzálogosított területeket. 1529-ben a törökök feldúlták a várost, de be nem hódoltatták. 1676-ban a város leégett, ezután épült ki a barokk városmag, a középkori nőtt város szerkezetét megtartva. A „nőtt város” a szerves városfejlődés városépítészeti megfogalmazása, vagyis az utcahálózat és városszerkezet a terepadottságokhoz, birtokviszonyokhoz alkalmazkodva fejlődik és nem egy szabályos térháló feszül rá a város területére.sopron-3.jpgA Városháza és a Tűztorony a bencések templomától nézve.

A barokk főtér legismertebb épülete, a város jelképe a 61 m magas Tűztorony.

A torony tömbje a román, középső erkélykoszorúja a reneszánsz, toronysisakja a barokk jegyeiben készült. 

A torony lábánál található Hűségkapu, neve az 1921-es Trianont követő népszavazásnak állít emléket, mikor a város lakói a Magyarországhoz tartozás mellett döntöttek. Ezóta nevezzük Sopront a hűség városának.

A toronyhoz simulva épült a Millennium évében a Városháza eklektikus épülete.

sopron_4.jpgA Szentháromság szobor és a bencés templom a Városháza árkádjai alól nézve.

A ferences által épített és a Boldogságos Szűznek szentelt templom a XIII. századi magyar gótika egyik legjelentősebb emléke. Az építő szerzetesrendet II. József 1787-ben tette ki rendházukból. 1802-ben az üresen álló rendház a bencésekhez került.

sopron_2.jpg

A bencés templom előkertje felújítás után.

 

sopron_5.jpgA régészeti Park a Várkerületben a Városháza mögött az ókori Scarbantia romjaival

 

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr465494138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása