HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Szent Mihály, MI - HA- EL, nevének jelentése: „ki olyan mint Isten”. Mihály a Hadak ura, a lelkek mérlegelője és pártfogója. A világ végén ő küzd meg az igaz lelkekért.

Szent Mihály  napja, a mérlegelés ideje. Számot vethetünk az idei munkánkról és eredményéről, az idei termésről. A lekvárok és befőttek már a polcokon, a szárított növények a zacskókban, az újbor a hordóban, a zöldségfélék a vermelőben. Kint a természet lassan elcsendesedik. Mihály bennünket felöltöztet, fáinkat, bokrainkat levetkezteti.

komposzt_1.jpgA kert szélkergette levelei most gondot okoznak. Mi történjék az összegyűjtött lombtömeggel?

Ne égessük el, ne gyömöszöljük szemetes zsákba! Nagy értéket dobunk ki.

Komposztáljuk a lehullott leveleket, jövőre növényeink e tápanyagutánpótlásért nagyon hálásak lesznek. A komposzttal jelentős mennyiségű szervesanyag kerül vissza a talajba. A komposzt lazítja a földet, javítja a talaj vízháztartását, életteret biztosít a talajmikrobáknak, segíti a növények begyökeresedését. Ha elszántuk magunkat a komposzt készítésre, akkor ne csak a levelekre, fűnyesedékre gondoljunk, ne hagyjunk semmit kárba veszni kertünkben, háztartásunkban ami komposztálható. Gyakorlatilag minden szervesanyagot felhasználhatunk, kivételt képeznek a beteg növényi részek, a tarackgyökerek és a főtt konyhai hulladékok. Az ételmaradék sokszor rothadni kezd, nyüvesedhet, fertőzhet. Ne számítsunk arra, hogy a komposztban képződő hő a gyommagot csíraképtelenné teszi, mert általában a komposzt belső hője a csírátlanítás hőmérsékletét nem éri el.

big.jpgAz igazán jó komposzt barna és morzsalékos szerkezetű, az őszi erdő kellemes illatát árasztja. Ilyet ritkán tudunk előállítani. Házi körülmények között egyenetlen komposztföldet kapunk, amely félig bomlott rostanyagokat tartalmaz. Ez a komposzt is jó talajjavító, csak kicsit hosszabb időszükséges a  humusszá váláshoz. A jó minőségű komposztért kell egy kicsit dolgozni, az adalékokat különböző módon kezelnünk kell, nem elegendő a komposzttárolóba halmolás. A fűnyesedéket mielőtt a komposztba tennénk durvább anyagokkal keverjük össze, hogy elkerüljük a rothadást. Keverésre a felaprított újságpapír, a szalma vagy nagyobb gyomnövények alkalmasak. A nagyobb gyökérzeteket célszerű felaprítva a komposztba helyezni. Fák és cserjék nyesedékét se tegyük felaprózás nélkül a tárolóba, mert humifikálódásuk sok időt vesz igénybe. A száraz szervesanyagokat: szalmát, száraz leveleket először nedvesítsük be, csak utána tegyük komposzthalomra.

komposzt2 080512.jpgA komposztrétegeket prizmába rakhatjuk, vagy tárolóba tehetjük. A minden oldalról nyitott prizma könnyen átszárad ezért évente 2-3 alkalommal az egész anyagot át kell rakni, hogy a külső nem korhadó részek belülre kerülhessenek. Jó minőségű komposzt készítése tárolóban könnyebb feladat.. Kereskedelmi forgalomban különböző tárolók kaphatók, de saját magunk is barkácsolhatunk. A komposzttároló készítésekor figyeljünk arra, hogy a komposzt légcseréjét lehetővé tegyük. Ha fából készítjük, akkor a léceket hézagosan szögeljük fel, ha téglából építjük, akkor a téglák között haygjunk légréseket. Gyakorlati előny ha a tároló egyik oldala kiszedhető deszkázattal készül, így megkönnyíthető a kitermelés. Meleg időjárású években akár 2-3- alkalommal kitermelhetjük a kész komposztot, kora tavasszal, nyár elején, majd nyár után.

Címkék: magyar kert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr25539074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása