HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A világ egyik legváltozatosabb éghajlatú és földrajzú területe Peru. A világon látható természeti jellegzetességek legalább 75%-a megtalálható ebben az egy országban, olvasható sok helyen.

Vajon hogy éltek itt évszázadokkal ezelőtt az emberek, hisz a történelmi emlékezet az egyik leggazdagabb birodalomként őrizte meg őket, ahol soha senki sem éhezett.

peru1.jpg

Peru hallatán szinte mindenkinek az Inka Birodalom neve ugrik be. A Négy Világtáj Országának nevezték magukat, központjuk Cuczo, a Puma Város volt, Dél-Nyugat-Kolumbiától Chile közepéig terjedt a birodalom. Élén a Nap fia, az Inka állt. Innen kapta a birodalom a nevét: az inka tehát nem egy népcsoport neve valójában. Ő volt a mindenkori uralkodó.

A perui emberek legfontosabb tápláléka a burgonya, melyből legalább 300 fajtát ismernek a feketétől a rózsaszínűig. Fontos terményük a kukorica, a bab, az olajbogyó. Általunk ritkán látott gyümölcseik például a pepino, és a földicseresznye. Fontos állataik a láma, az alpaka, és a vikunja, melyek több ezer méter magasan is élnek.

A társadalom alapegysége a családok szövetsége volt, akik meghatározott területű földet együtt műveltek. Hogy minden családnak legyen minden fontos terményből, az Andok különböző magasságaiban lehetett földjük. Ez azért volt fontos, mert egy magassági szinten mindig ugyanazokat a növényfajokat termesztették az éghajlati viszonyok miatt.

peru2.jpg

A Colca kanyon. Legnagyobb mélysége négyezer méter körüli. Már 6000 évvel ezelőtt éltek itt emberek, a teraszos művelés és az öntözőcsatornák kialakítása azonban az Inka Birodalom kezdetére, az 1450-es évekre tehető.

A családok 3600 méteres tengerszint feletti magasságokban burgonyát termesztettek. De volt földjük 2000 méteres magasság körül is, ahol már a kukorica és különböző gyümölcsök is megéltek. A tengerpart a halászat és a gyapottermesztés miatt volt fontos, ezért itt is gazdálkodtak. A gyapot volt az egyik ruhaalapanyaguk az állatok szőre mellett. Állattartás miatt viszont már 4000 méter fölé kellett menni, ezért voltak itt a családoknak legelőik a lámák, juhok, alpakkák számára.

A családok szövetsége így valóban mindent meg tudott magának termelni, amire alapvetően szüksége volt.

peru3.jpg

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr775552510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása