HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

sorb_00.jpgA berkenye, népmeséink barkócafája, legendás növény. A berkenye az ír mítoszok kedvelt vérfája, a fa hitük szerint az ártatlanok véréből fakadt. A druidák híres madárjóslása a berkenyefához kötődött, a gyümölccsel teli fa körül keringő madarak röptéből jósoltak a jövendőre. A kelták életfaként tekintettek rá, rontás elleni és növekedést serkentő mágiáikban is használták. „Boszorkányvesszőnek” is tartották, ezért Németországban Valpurga estéjén, az istállók ajtajára lombos ágaikat tették, hogy az ártó boszorkányokat elijesszék. Az állatokat „megvisítatták” vele, vagyis megvesszőzték vele a borjút, hogy egészséges legyen, jól fejlődjön.

Gyümölcsét már a rómaiak is fogyasztották és mint a szőlőt a kamrában felaggatva tárolták a féléretten szedett fürtöket, hogy állásközben megérhessen. A gyümölcs tudományos neve a sorbus, kelta fanyar szóból származik.

Középkori gyümölcsünk (S. domestica) – a szőlősökben kisebb szórványokat képezett.

Friss gyümölcse vitamin pótlására jó, megszárítva vesekő képződés ellen, húgyutak betegségeinek kezelésére.

 

sorb_111.jpgsorb_12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A berkenye nemzetség rendkívül alakgazdag. A madárberkenye (Sorbus aucuparia) laza koronájú, 10-12 m magas fává nő, hűvösebb éghajlaton érzi igazán jól magát. Páratlanul szárnyalt levelei ősszel barnáspirosra színeződnek. A nagy. Lapos fehér sátorvirágzatból fejlődő skarlátpiros termések már nyár közepétől dísztik a fát. Termése a madarak egyik kedvenc eledele, ha nem eszik le októberig, akkor a fán maradnak piros fürtjei. A madárberkenye a kelta druidák jósló növénye volt, de ők a márciust tekintették a berkenye hónapjának és a természet újjáéledésében tulajdonítottak fontos szerepet a villámhárító hírében álló hegyi fának. A levegő állatainak eledelt nyújtó madárberkenye széltűrése is közismert

Szerteágazó gyökérzete az omlással veszélyeztetett talajt hamar megfogja, gyors növekedésével elnyomja a gyomokat.  Pusztuló, tar területek újra éledését, beerdősülését segíti, nem véletlenül emlékezik meg róla a Kalevala így: „Berkenyefát szent helyekre”.

Ma a faiskolákban oszlopos (S. a. ’Fastigiata’)  és a csüngő ágú (S. a. ’Pendula’) változata is megtalálható. A S. a. ’Őszi tűz’ rendkívül dús termés termésdíszt adó fajta, de száraz klímára érzékeny, ezért gyakran tetvesedik.

sorb_21.jpgsorb_221.jpg

Délibb fekvésben otthonos a házi berkenye (S. domestica). A 10-15 m magas fa széles kúp koronát nevel. Páratlanul szárnyalt levélzetének levélkéi hegyesek. A kisebb csontfehér virágzatból sárga alma vagy apró körte alakú termések fejlődnek. Az ehető savanykás termés a középkori Magyarország kedvelt gyümölcse volt, pálinkát és lekvárt főztek belőle, a szőlőskertekben naspolya alanyként is ültették.

sorb_311.jpgsorb_32.jpg

A lisztes berkenye (S. aria) kisebb kertek mutatós fája. A széles hengeres koronájú fa levelei tojásdadok és fonákukon ezüstösen molyhosak. Fehét sátorozó bugában nyíló virágaiból nagyobb gömbölyded vörös termés képződik. A lisztes húsú termés megérve édeskés-kesernyés. A száraz talajra érzékeny.

sorb_411.jpgsorb_ 42.jpg


A legnagyobbra növő faj a barkócafa (S. torminalis), szabálytalan gömbkoronája a 20 m magasságot is elérheti. A mélyen, hegyesen karéjos levelek őszi lombszíne lélegzet elállítóan piros. Kései május-júniusi virágnyílása a nyár kezdet üde dísze, hosszúkás barna, éretten szottyosodó termése az őszt édesíti Ritkás karógyökeret fejleszt, ezért az átültetést rosszul tűri.

sorb_51.jpg

sorb_52.jpg

A borbási berkenye (S. borbásii) nagy bokorrá, vagy többtörzsű kis fává nevelhető. A levelek ívesen karéjosak. Korán és gazdagon érő sötétvörös termésében kevés s mag, ezért a madarak nem szeretik, így augusztus elejétől decemberig díszíti kertünket. A sárgálló berkenyefa piros termésével az október varázslatos ajándéka, de ez a ’Herkulesfürdő’ fajtáról még inkább elmondható.

A barkócafára hasonlít, de kis kertekben is elfér a S. rotundifolia 6-8 m magasra növő gömbölyded koronája. A barkócafa levelét idéző berkenye termése pirosló, szép őszi lombszíneződésű változata a ’Bükk szépe’

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr905644518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása