HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Szekelykapu_felirat_232752.jpg
Egy nép gondolkodásáról és vállalt életfeladatáról sok mindent elmond merre nyitja kapuját. A magyar ház tisztaszobája keletre néz és a bejárattal szemben keleten van a templom szentélye az ég kapuja, a mag(y)ar, a MAG népe, a kikelő csíra, a kelet, a kelet-kezés, a keret, a kert, a kör, a teljesség az Édenkert népe, mely az éjszaka sötétje után újra kel és hordozza a másnap, az új élet ígéretét. A magyarok hagyományos szeres településeinek nyomait őrzi az Őrség és Erdélyben az esztenák.  Egy-egy család élet terét, KEReTét láthatatlan határok őrzik, nincs kerítés, mégis mindenki tudja hol a mezsgye. szekelykapu-sepsiszentgyorgyon.png

A világban, mely ismeri a természet és a természet felletti rendjét, hol isten uralkodik, ott nincs palánk a széleken, nincsenek előre szabályozott utcák, mindenkinek magának kell ismernie az utat, mert önállóan járunk rajta. A láthatatlan határon a kapu földi valójában áll, keletre nyitva, benne kél tavasszal a Nap. Ez a Nap kapuja.  A magyar kapu máig élő őstípusa székely kapu mindig nyitva áll. A székely kapu, mint minden szakrális kapunak három részbe van: tartó oszlopai az alsóvilágba nyúlnak, hol a gonoszlelkek ólálkodnak. Középső része, a földi, emberi élet színterében helyezkedik el, az oszlopokon az életfák virágoznak, égig érő fák bimbóznak. Felső világa az oszlopokat összefogó, az életet összetartó gerenda, és a galambdúc, hol a madarak élnek a kitárulkozó lélekvilágában. A székelykapu felsővilágában a kopjafák motívumai jelennek meg: ránézvést jobb oldalán nyílik a hatszirmú rozetta- a Napvirág, vagy a Naprózsa, a forgó rózsa, mely Nap-irányban forog, ahogy látszólag a Nap körbejárja földünket, ez a férfit jelöli. A kapu bal oldalán a másik forgó rózsa, mely a Föld forgás irányában forog, ez asszony.

27898783.jpgAz élettermészetes rendje a Kárpát-hazában túlélte a tatárjárást és a törökdúlást, a „keresztény” Habsburg pusztítást nem. Mária Terézia az ég kapuitól és a természeti adottságoktól független telekosztásba kényszerítette a magyar parasztot, kiszabályoztatta az utat, amin  járni kell létrehozva az egyutcás településmodellt, mely egyértelműen hadászati céllal jött létre az utca két végén beállított ágyukkal a falunépe, a lázongó magyar sakkban tartható.

Az egy utcára fűzte a portákat, a házak keletelése így már nehezen volt megoldható. Az irányt már nem a napjárása, hanem az utca fekvése adta, a tisztaszoba nem kelet felé, hanem azt utcára néz.  A ház a kert kellős közepéből az utcavonalához közelített.  A telkek sűrűjében a horizonton túli, természetfeletti nem látható. Az orientációvesztésből fakadó félelem kerítéseket emelt és kapukat csukott a telek határán.

 

Címkék: magyar kert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr485747592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása