HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

És erről most itt az „aranyfa kertjében” miért is írunk?  Mert mindez történt a Groupama  Arénában. fradi_2.jpg

A stadion tervezői csapatát erősítve a kertépítészeti terveket mi készítettük.  Az FTC stadion környezetében lévő koros fák felmérése már 2011. telén megtörtént, hóban-fagyban.  Az építési engedélyezési tervek 2012. év végére, majd 1 év múlva a kiviteli készültek el. A stadion műszaki átadómérkőzése 2014.  augusztusában volt.

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

Éppen egy hete jártam Mosonmagyaróváron, ahol óvodások, kisiskolások számára szerveztek kertépítő versenyt. A gyerekek lelkesen, vidáman, örömmel ültették a növényeket, helyezték el az elkészített figurákat, egyéb kiegészítőket az egy négyzetméteres kis kertecskékbe. A pedagógusokkal együtt hetekkel, hónapokkal korábban közösen találták ki azokat a meséket, történeteteket, melyeket megelevenítettek. Ugyancsak közösen el is készítették a történetekben szereplő kis figurákat.

dscn0809.jpg

Duna Gyermekei

Címkék: ajánló

Szólj hozzá!

gyal_8.jpgA Nagybanit elhagyva, a Budapest táblánál a főváros Gyállal találkozik. Az Árpád-kori település szőlőligeteiről volt híres. A Károlyiak birtoka volt az utolsó állomás az Alföldről a fővárosba tartó marhahajtó úton. A település Pest közelségének köszönhetően gyorsan gyarapszik, sokan cserélik a pesti lakást gyáli házra.

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

A kertekben lassan már elnyílnak a kökörcsinek különleges hangulatú virágai. Ha napsütésben rápillantunk kicsinyke bokraikra, egyszerűen nem tudunk tovább menni: megakad a szemünk a molyhos bimbókon, a lilás árnyalatú szirmokon és a világító aranysárga porzókon. Én minden tavasszal így járok, újra és újra le kell hajolnom és megsimogatnom virágait.

pulsatilla_vulgaris2.JPG

 

Címkék: évelők növénybemutató

Szólj hozzá!

barsonyvirag.jpgA mexikói tárkony, a büdöske avagy bársonyvirág (Tagetes sp.) nem csak szép, de igen hasznos is a  veteményes szegélyén. A bokrosodásra hajlamos egynyári 30-40 cm széles, zárt szegélyt alkot a körbeültetet veteményes határán, jól elkülönítve a művelt és a járt felületet. A bársonyka egész nyáron át nyíló sárga virágfészkei a kert díszévé avatják a haszonkertet.

Címkék: egynyáriak gyógykert biokert növénybemutató

Szólj hozzá!

Számomra úgy tűnik, mintha tegnap lett volna, hogy a Hortus Hungaricus Kertészeti Kiállításon 2009-ben bemutató kerteket láthattam. A londoni Chelsee Flower Show mintájára indult a verseny, melyen a kertépítők akkor is napokon át építették kertjeiket a nagyközönség és a szakma számára, hogy megmutassák, milyen stílusban, milyen anyagokkal, milyen ötletekkel dolgoznak.

Az elmúlt évek sikerre vitték az első próbálkozásokat, és ma a VII. Magyar Kertépítő Verseny győztesét hirdették ki a Construma Kert kiállítás "C" pavilonjában. Egészen vasárnap estig láthatóak az alkotások, melyek témája a                                                                               FÉNY...

 

dscn0311.jpg

Címkék: ajánló

Szólj hozzá!

tulipan_2.jpgLorántffy Zsuzsanna Erdély nagyasszonya 1600 táján született, az akkor végvárnak számító Sajó parti Ónod várában. A napokban, április 18-án emlékezünk 1660-ban bekövetkező halálának  355. évfordulójára. Lorántffy Zsuzsanna korán, már 1614-re, vérzivataros időkben,  árván maradt leánytestvéreivel együtt. 1616-ban elfogadta Felső-Magyarország legbefolyásosabb sarjának leánykérését és feleségül ment I. Rákóczi Györgyhöz. Házasságuk nem csak a két hatalmas vagyon egyesítéséről szólt. Fennmaradt terjedelmes levelezésük mély érzelmekről és tiszteletről árulkodnak. Szerelmüknek örök emléket állítanak Lorántffy Zsuzsanna tulipánjai.

Címkék: évelők legendás növények évszakok a kertben kerttörténet

Szólj hozzá!

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)