HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 k a l a n d o z ó

 

Az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselőjének múzeuma párizsi lakóházában található . A városi palotára, Rodin titkára a költő Rilke talált rá. Az utcáról a belépés drámai: az előkertben nyírott tiszafák felett lebeg a „Gondolkodó” és a rózsaágyásokon túl farkasszemet néz vele a soha el nem készült ”Pokolkapuja”. A palota, hol élete utolsó, talán legnyugodtabb évtizedét élte a művész, ma a viharos érzelmek kiállítótere.

 

 
 
 
 Az épületet körül ölelő kert Rodin művészetének időbeni változásáról mesél. „A francia szobrász kezdetben a középkori művészet hagyományainak szellemében alkotta műveit. Később szobrain a festőiség lett az uralkodó elem, amelyet az egyenetlen mintázás révén keletkező fény-árnyék hatással ért el. Életművében egyesült a realizmus és a romantika, de túllépett mindkettőn.”
 
Első benyomást a belsőkertről az ablakokból kitekintve szerezhetünk. Madártávlatból nézve a merev útvezetés, az épület tengelyét záró vízmedence szabályos köralakja és a térhatárokat adó, szögletesre nyírt lombkorona a középkori szobrászat pontosan szerkesztet metódusával rokon. Kertépítészeti hagyományokat tekintve a franciakert sajátosságait fedezzük fel első látásra.
 
 
A kertben sétálva azonban a nyírt lombkorona a horizont fölé emelkedik és csupán, mint az intimitás határa jelentkezik. A keskeny kavicsos útról fénnyel és árnyékkal játszó festői növényágyások fűződnek le, mesterséges vízmedencéket és az őket összekötő vízereket kerülgetve. A főtengelyt keretező nyírt lombkorona nem a mögötte rakoncátlankodó természetet takarja, mint a barokk kertben, hanem hátteret ad a szabadon burjánzó életnek, és a kertbe telepített szobroknak.
 
 
 
A kint és a bent megfordul. A művészettörténetben ez többször előfordult. Így költöztek az antik templomokat ölelő oszloprendek az épületek homlokzatáról a templomhajóba a romantika és a gótika idején.
  
 
A kert önmagában is érdekes tanulmány, de mint élő kiállítótér harmóniát teremt szobor és nézője között. A palota termeinek fény-árny viszonyrendszerébe feszülő szobrok szédülésig feszítik saját érzelmi életünket, a kötöttségektől mindenáron való szabadulni vágyás, a szerelemben való teljes feloldódás, a megértés, a harag várt vagy váratlan megnyilvánulásai újra és újra megkérdőjelezik az adott pillanatban saját érzéseinket.
 
A kertben, a növények árnyékában a felkavart érzelmek hozzánk szelídülnek, feloldódnak bennünk, megélt CSÓKjaink emlékké válnak újra.
 
 
 
 Müller Krisztina
 

Címkék: kalandozó kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr152816230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)