HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 gyógykert- biokert

 
kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába tartozó tövises cserje, a szilva egyik rokona. Hazánkban és Európában gyakori
 
Népi megfigyelés: A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás. Ezt idén is valóban megéljük.
Népies nevei: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva.
 
 
 
Napfényes erdőszélek, mezsgyeterületek sövénynövénye. 1–4 m magasra is megnő, szabálytalan formájú cserje, szürke ágvégein hegyes tövisekkel. Lassú növekedésű és hosszú életű növény. Gyökerei messzire kúszva telepeket képeznek. Kicsiny levelei lándzsásak, molyhos fonákkal. Április elején, lombfakadás előtt nyíló tipikus, egyszerű rózsavirágzata ötszirmú, apró, fehér. Termése alig nagyobb a meggymagnál, kékesfekete, hamvas, csonthéjas, vadgyümölcsként fogyasztható. Szeptemberben kezd érni. Az éretlen terméshús nagyon fanyar ízű. A gyümölcs begyűjtését csak akkor kezdjük, mikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, és enyhén édes íze lesz.
Házi kertben is termeszthetjük.
Fájából régen fokosokat, később sétapálcát, ma golfütőt készítenek.
 
Gyógyhatásai:
Melius J. Péter Herbáriuma szerint: „ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja.”
Gyógyereje áprilisban szedhető virágaiban és októberben gyűjtött termésében lakozik.
 
Kökényvirág
Virágját akkor gyűjtsük mikor még nem nyílt teljesen ki, vagyis a bimbókat szedjük. Szárított virágokból készített forrázatának fogyasztása vízhajtó, enyhe hashajtó hatású és  húgyúti betegségek ellen is használható. A virágbimbó teája vértisztító és fogyást serkentő hatású.
 
Kökény termése
C-vitaminban gazdag, dér csípte terméseit október végén szedhetjük. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr nagyobb betegségek után kiváló állapotjavító szer, immunrendszer- és idegerősítő. Akárcsak virágja, termése is zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.
 
Teakészítés:
1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Naponta 3x2 dl tea fogyasztása javasolt.
Hólyag- és vesebántalom kezelésére társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
 
 
Müller Krisztina

Címkék: gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr472835433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása