HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »
Áprilisban és májusban növekszik legintenzívebben a gyep, ezért ettől az időszaktól kezdődően van szükség a rendszeres nyírására is. A visszavágás hatására fokozódik az oldalhajtások képződése, láthatóan növekszik sűrűsége is, erősödnek a tövek.
 
A tavasszal, az első fűnyírás során a díszgyepet a talajtól számítva 4-5 centiméter magasan vágjuk vissza. Figyeljünk arra, hogy a meglevő levélhossznak mindig csak közel egyharmadát távolítsuk el. Ekkor a levelek asszimilációs felülete és a gyökértömeg közötti egyensúly rövid idő alatt helyre tud állni, és a fű nem szenvedi meg zöldtömege jelentős részének elvesztését.
 
 
A jó minőségű gyephez megfelelő tápanyag ellátottság is kell. Fűnyíráskor a levágott levelekkel együtt a tápanyag egy részét is elvisszük a területről. A gyep tavaszi megújulását akkor segítjük, ha április elején kezdünk el műtrágyázni. Mindig száraz időben dolgozzunk és figyeljünk az egyenletes kiszórásra. Ha az egyik helyre kevesebb, a másik helyre több tápanyag kerül, akkor halványabb és sötétebb foltok, magasabb és alacsonyabb részeket látunk majd a gyepben az egyenetlen kiszórás nyomán. A műtrágya talajba jutását a csapadék, vagy az öntözővíz segíti, de esőben azért ne műtrágyázzunk.
 
A tápanyagok közül a kálium ellenállóbbá teszi a gyepet a szárazsággal és a betegségekkel szemben. A nitrogén a levélnövekedést, a foszfor pedig a gyökerek fejlődését segíti. Tavasszal elsőként kombinált NPK műtrágyát használjunk. Kiválóak a hosszú hatástartamú gyepműtrágyák is, melyek egyszeri kiszórás után több hónapon keresztül egyenletesen adagolják a tápanyagot.
 
Röviden összefoglalva a következő feladataink vannak az első tavaszi napoktól kezdődően:
- szedjünk össze és vigyünk el minden lehullott levelet a területről, majd nézzük át a gyepet, van-e benne fertőzött, beteg felület
- gyeplazítás a következő művelet, melyet fagy-, és pangóvíz mentes terülten végezzünk el
- ha gombabetegségeket fedeztünk fel a területen, akkor vagy kérjük szakember segítségét, vagy végezzük el mi magunk a szükséges kezeléseket
- ezután következik a tápanyag utánpótlás. Használhatunk műtrágyát, vagy a szervestrágyák közül biohumuszt, és komposztot is teríthetünk
- végül ne feledkezzünk el az öntözőrendszer beüzemeléséről és ellenőrzéséről sem. Amennyiben tavaly úgy vettük észre, hogy egyes helyeken nem megfelelő a vízellátás, egyeztessünk az öntözős szakemberekkel.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr812838817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)