HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Ahhoz, hogy a tavaszi virágok színének és illatának csodája minden évben örömet okozhasson, ismernünk kell a cserjék visszametszésének helyes időpontját. Felmerülhet a kérdés: ha március elején visszavágunk minden cserjét, akkor hogyan nyílik rajtuk virág kora tavasszal? A bimbókat is levágjuk, nem? De akkor mit csináljunk? Metszés nélkül mégsem hagyhatjuk őket…
Valóban, a metszés egyik legfontosabb szabálya, hogy a kora tavasszal nyíló cserjéket mindig a virágzást követően vágjuk vissza.
 
 
 
 
A télvégén sárga virágait bontogató téli jázmint (Jasminum nudiflorum) elegendő csak akkor ritkítani, ha túl tömött a bokor és hosszúak a hajtások.
 
 
A márciusban aranyló aranyvessző (Forsythia sp.) (a képen) két-három éves vesszőin hozza legtöbb virágját, ezért az ennél idősebbeket érdemes tőből kivágni. Ha nem akarjuk, hogy egy-egy hajtás túl hosszú legyen, az elvirágzottakat a virághullás után metsszük le, akár mélyen, a negyedik-ötödik levél felett.  
  

Viburnum  burkwoodii1.jpgA vaníliára emlékeztető illatával bódító fehérvirágú tavaszi bangita (Viburnum x burkwoodii) erős, hosszú hajtásait az áprilisi virágzás után felére vágjuk vissza, hogy tömött bokorrá fejlődhessen és minden ága ilyen csodaszép virággömbben végződhessen tavasszal.

 
Az erős növekedésű lombhullató, tavasszal virágzó borbolyáknál (Berberis sp.) a túl hosszú vesszőket felére, kétharmadára metsszük vissza.
 
 
                                  
A rózsaszín, a fehér vagy éppen a sárga árnyalataival pompázó díszbirs, vagy japánbirs (Chaenomeles sp.) bokorból a virágzást követően minden évben vágjuk ki az elöregedett, nem virágzó ágakat. Fehér virágú fajtái a ritkábban látottak.
 
A márciusi virágzásakor rózsaszínbe öltöző rózsamandula, vagy babarózsa (Prunus triloba ’Multiplex’) vesszőit a tavaszi elnyílást követően 2-3 fejlett rügyre metsszük vissza, az idősebb bokrokat ritkítsuk ki. A cserje tőből képes megújulni.
 
A törpe mandula (Prunus tenella) rózsaszín virágai az egyéves vesszőkön nyílnak. Ezért elnyílás után a vesszőket 2-3 levél felett vágjuk le, hogy újra bokrosodhasson.
 
A kora tavasszal nyíló gyöngyvessző fajtáknál, köztük a közönséges gyöngyvessző - Spiraea x vanhouttei, a hamvas gyöngyvessző - a Spiraea x cinerea (a felső képen láthatóak virágai), az élesfogú gyöngyvessző – Spiraea x arguta cserjéknél metszéskor az elnyílott ágakat felülről nézve a legközelebbi erőteljes oldalágig metsszük vissza.

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr332857375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)