HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 
 
 
 

Az egynyári növények lassan minden kertbe és erkélyládába kikerülnek, hogy aztán heteken belül ezernyi árnyalatban pompázhassanak. Érdekesek ezek a növények, ontják virágaikat egész nyáron, míg meg nem érkeznek az első fagyok, amivel aztán rövid időn belül véget is ér ez a színes varázs.

Ezek a növények rövid életűek: a mag földbe kerülése után levelet, hajtást, virágot és termést hoznak, majd ezt követően el is pusztulnak.  

 
 
 
 
A kiültetett egynyáriak gondozási munkái közül az öntözés az egyik legfontosabb feladatunk. Ha hosszú ideig hagyjuk szomjazni őket, akkor a szárazság következtében kevesebb virágbimbó képződik, idővel pedig a növények el is pusztulnak. A vízhiány azonnal látszik a levelek és a virágfejek lankadásán, lekonyulásán. Az egynyári növények általában sekélyen gyökeresednek, ezért érzékenyek a talaj vízhiányára. Különösen az újonnan ültetett palántákra kell odafigyelni, begyökeresedésükhöz a víz nélkülözhetetlen.
 
Öntözéskor áztassuk át a talaj felső, gyökerekkel átszőtt rétegét. Ritkábban, de alaposabban öntözzünk, ellenőrizzük néha, hogy a talaj milyen vastagon ázott át. Nem elég, ha csak a felső néhány centiméter lesz nedves. Érdemes figyelni arra is, hogy a virágokat, virágbimbókat ne érje a víz, csak a talajt. Így csökken az esélye gombabetegségek megjelenésének. Az esti órákban öntözzünk, amikor a levegő és a növények leveleinek hőmérséklete már kissé lehűlt.
 
A homokos, laza talajok gyorsabban kiszáradnak, mint a kötöttek. Az alacsony humusztartalmúak pedig kevesebb vizet tudnak megtartani, mint a tápdúsak. Ezért is fontos, hogy tápanyaggal jól ellátott talajba kerüljenek az egynyári növényeink. Vagy még az ültetés előtt kapáljunk be humusztrágyát a talajba, de ha ezt elmulasztottuk, a begyökeresedés után is kiszórhatunk komplex műtrágyát a fajták igényének megfelelően. 
 
 
A másik, nem kevésbé időigényes munka a sorközök gyommentesen tartása. Ha a gyomokat még fiatal korukban kikapáljuk, vagy kigyomláljuk, akkor kevesebb kárt okozunk a növényeknek, hisz ahogy erősödik a gaz, úgy egyre nehezebben lehet kihúzni őket a kis palánták sérülése nélkül.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr112916274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)