HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 gyógykert -biokert                

A kertészkedő álma a dús virágpompa, az egészséges, gazdag gyümölcs- és zöldségtermés. Évszázados tapasztalatok mutatják, mindez elérhető talaj kiszipolyozása, majd műtrágyával való tönkretétele nélkül. A biokertészet egyik, szelíd módszere a dombos ágy, melyen szépen fejlődnek a növények. 

A kiemelt ágyak talaja korábban melegedik fel és hosszabban tartja a hőt, ezért ridegebb, domb- és hegyvidéki éghajlatú kertjeinkben mindenkép gondolkodjunk megvalósításában. A dombos ágyban korábban palántázhatunk és később is szüretelhetünk, mint a hagyományos növényágyakban. Nem kell nagy terepmunkáktól tartanunk, 50-60 cm magas ágyást készítsünk, melyet 25 cm mély gödör ásásával kezdjünk az ágyás kijelölt helyén. Alulra felaprított gallyakat, ágakat tegyünk domb alakura formálva. Erre mehet az ágyás helyéről felszedett gyeptégla vagy fűkaszálék, majd 10 cm földréteg, azután 25 cm nedves földdel kevert lombréteg és végül a 15 cm vastag kerti talajból és komposztból kevert termesztőréteg. A domb alakja biztosítja a kiváló vízelvezetést a növények gyökereinél pangó víz nem alakulhat ki. A dombos ágy szegélyénél kis mélyedésben fogjuk fel a felesleges vizeket.

A dombos ágy építés fortélyairól, beültetési technikáiról és történetének érdekességeiről továbbiak megtudhatok Marie-Luise Kreuter: Biokert című könyvéből.

Címkék: gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr552929295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)