HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Amikor meghalljuk azt, hogy zöldtető, azonnal egy épület tetején keresünk növényeket. Pedig néha egyszerűen csak a lábunk alá kellene néznünk, mert lehet, hogy éppen rajta sétálunk. Számos példát láthatunk a világban, és persze hazánkban is arra, hogy a mélygarázsok felett zöldfelületeket, parkokat hoznak létre. Ezek is zöldtetőnek számítanak, mert itt az építmények felett csak meghatározott talajvastagság áll a növények rendelkezésére, nincsen közvetlen kapcsolat a mélyebb rétegekkel.

 
 
London Canary Wharf bevásárló-, és üzleti negyedében 2000-ben készült el a város legnagyobb tetőkert parkja. A talajvastagság sehol sem több egy méternél, a tízezer négyzetméteres park alatt folyik a Temze és a metróállomás létesítményei is benyúlnak ide. Ezért a metró miatt a folyamatos rezgésre is figyelemmel kellett lenni a tervezésnél.
 
Két év alatt készültek el az irodaépületek és a park. Úgy tudták csak tartani a szűk határidőt, hogy a teljes parkot egy külön területen előre megépítették. Amikor minden a pontos helyére került és a beruházó áldását adta az alkotásra, akkor szétszedték az egészet és a toronyépületek közötti területen már véglegesen újra összeállították. A tervezés maga hat hónapig tartott, de itt is fordított volt a sorrend: amikor elkészült a mintapark, akkor kerültek papírra a részletek.
 

 
Mészkő támfalak osztják részekre a parkot, melyek mintázata a terepvonalakat tükrözi. Vízesések, vízfelületek csobogása tompítja a városi zajokat, teszi kellemessé a parkban tartózkodást. A parkban egy fajta fát telepítettek csak, kétszázhúsz darab szecsuáni-mamutfenyőt (Metasequoia glyptostroboides) ültettek el. A telepítés előtt évekig 2x2x1,5 méteres konténerben nevelték a fákat, hogy földlabdájuk a park talajvastagságához megfelelő legyen. A téglatest alakú földlabdákat rögzítették aztán a végleges helyükön, így lettek stabilak, a szélnyomással szemben védettek a magas fák. A terepplasztikák is beleillenek a környezetbe, a szecsuáni-mamutfenyő termését formázták meg.

Címkék: zöldtető zöldfal

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr282933858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.02.17. 14:15:51

Remélhetőleg hazánkban is mihamarabb lesz törvényi szabályozás, amely támogatja a zöldtetők elterjedését, az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtését.

zoldfalkert1 · http://zoldfalkert.hu 2012.04.14. 18:17:14

A zöldfalakra ugyanez mondható el , reméljük hogy egyere több emberben tudatosul a környezetbarát gondolkodásmód. Emellett nem utolsó szempont hogy esztétikus, és stresszcsökkentő hatásuk is van....
Bővebben :
zoldfalkert.hu/egeszseg-es-jo-kozerzet
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)