HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Kertet tervezünk

A legszebb hónap a május, mikor a kertem rózsaszínbe öltözik. Ha időm engedi ilyenkor szeretek hosszú órákat ücsörögni a kertben, nézni a nyíló bokrokat.

Nincs rózsaszín ruhám, nem építettem a lányomnak rózsaszín lányszobát. Eddig azt gondoltam: nem szeretem a rózsaszínt, az nem is szín. Szín a fehér, a kék, a sárga, a piros, a lila. A rózsaszín a rózsa színe. A rózsa színe? Vagyis a virágok királynőjének ruhája? Igen. 

Lehet, hogy tévedtem és mégis kedvelem a rózsaszínt? Körülnézve a kertben, igen.  A kisfiam ablaka előtt a szomszéd tűzfalát rózsaloncok (Weigela sp) takarják. Virágpompája május közepén teljes, ilyenkor reggelente a függönyök széthúzása az öröm maga. Az 5-6 éve telepített cserjék, még itt a sanyarú homokon is szépen fejlődésnek indultak, annak ellenére, hogy metszőollót csak ritkán látnak. Eléjük 1-2 éve talajtakaró rózsákat ültettünk. A rózsaszín törperózsák hosszú heteken át nyílnak és ha gondosan öntözgetjük őket és nyáron át jól érzik magukat, akkor a rózsalonccal együtt augusztusban újra nyílnak. Ez már csak olyan vénasszonyos tündöklés, mégis szív melengető élmény.  

A rózsaloncok mellett a japánfűz (Salix integra ’Hakuro Nishiki’) bontja friss leveleit. 

Kihajtáskor a fehérfoltos levélvégek rózsaszínben játszanak. Maga a mese, szomszédjaim is így látják, minden évben megcsodálják. A japánfűz az utca kíváncsi tekintetétől takarja a kertet.  Nálunk bokorfának nő, mert oltási helye 40 cm-rel van a gyökérnyak felett, de ha valaki 150-180 cm magas oltványt választ a faiskolában, akkor 4-5 év múlva kisfának örülhet az előkertben vagy a kerti tó partján.

A kerítés mellett tovább haladva a japánfűz másik oldalán, hogy, hogy nem egy viráglonc (Kolkwitzia amabilis) rózsaszín gömbje vonzza a tekintetet. Alatta jó egy kicsit a meghúzódni, lehajló ágai alatt elfér a kis asztal és a nyugágy  is. Kolkwitzia és csipketea, nincs is pihentetőbb egy vasárnap délután, mit virágsátorban olvasgatni. Rózsaszín ködfelhők, májusi csodák, és csak a kerítés mellett kalandoztunk egy kicsit. Vitathatatlanul több élményt nyújt a virágzó sövény, mint a telekhatáron katonás rendben sorakozó smaragd tuják egyhangú sorfala. A változatosan ültetett virágzó cserjék közé a megfelelő helyekre telepített lomblevelű örökzöldekkel a kellemetlen átlátásokat télen is megakadályozhatjuk.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr832939505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)