HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

N ö v é n y b e m u t a t ó 

 
 
 
Pergolák, támfalak befuttatására, épületek falainak takarására sokféle növényt ültethetünk. Közöttük vannak olyanok, amik tapadókorongok segítségével jutnak egyre magasabbra a falakon, mások kacsokkal kapaszkodnak, megint mások, mint a Kelet-Ázsiából származó japán hortenzia (Hydrangea petiolaris) kapaszkodó léggyökereinek segítségével hódítja meg a magasságokat. A hortenziák ezen faja a nyár közepén, június-júliusban hozza fehér, illatos, félgömb alakú sátorvirágzatait.
 
 
 
Kezdetben lassan növekszik, idővel azonban tíz méteres magasságba is fel tud kapaszkodni, széles falfelületek befedésére is alkalmas.
Ültethetjük talajtakaró növényként is árnyékos, félárnyékos helyekre, ahol idősebb példányai szabadállásban másfél-két méter magasan takarják a talajt. Közvetlenül virágzás után metsszük, de csak akkor, ha túlnőtte azt a területet, amit szántunk neki. Ha rendszeresen visszavágjuk, kevés virágot hoz.
 
 
 
Tövét a téli fagy ellen fenyőkéreggel, lombbal takarjuk, különösen fiatalabb korban. Jó vízelvezetésű, humuszos talajban gyorsan fejlődik. Keleti fekvésű, félárnyékos helyet válasszunk számára, mert sem a levele, sem a virágzata nem kedveli a tűző nap forróságát és perzselő erejét. Őszi lomszíne is szép.
 
 
Rend: Somvirágúak
          (Cornalis)
Család: Hortenziafélék
          (Hydrangeaceae)
Nemzetség: Hortenzia
            (Hydrangea)
Faj: Japán hortenzia
  (Hydrangea petiolaris)
 
           

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr302946125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)