HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Kalandozó

 

A kisfiammal egy munkának köszönhetően az egyik májusi szombat délután a Balaton-felvidéken kirándultunk. Vidám és gondolatindító órákat töltöttünk a nagyvázsonyi romok között.

 

A várat a fekete sereg vezére Kinizsi Pál szolgálatai jutalmául kapta Mátyástól. Az adomány egy késő gótikus lakótoronyból és a hozzátartozó védművekből állt.

Kinizsi 22 évig, halálig fejlesztette Balaton-felvidéki birtokát. Emeletes, reneszánsz palotaszárnyat és kápolnát emeltetett, a kapu elé ágyúk elhelyezésére is alkalmas barbakánt építetett. Míg Kinizsi életét távol a vártól, a harcmezőkön élte, felesége Magyar Benigna felügyelte e munkálatokat magas igényekkel és jó ízléssel. A nagyasszony kiváló mestereket   foglalkoztatott, többek között a visegrádi királyi palota díszítésében is nagy szerepet játszó, a magyar művészettörténetbe Márványmadonnák Mestere néven bevonult szobrászt is. A fényes palotaszárnyból mára az alapfalak, síremlékek és egy töredékes kerub fejes relief maradt.

A szép iránt vonzalmat ápoló úrasszony minden bizonnyal a reneszánszban újra éledő természet és növénytiszteletnek is adózott. A város- és várfalak adta szűkös körülmények között már a gótikus időkben is neveltek edényben növényeket az asszonyok.

 

Bátran feltételezhetjük, hogy a vázsonyi palota falainak tövében, ha keskeny sávban is, de kövekkel lehatárolva virágoskert létesült. A „jóféle füvekkel teljes” kertben rózsák, liliomok, levendula, zsálya biztosan nyílt.

Nem rekonstrukciós szándékról árulkodó „vérszegény” rózsakert ma is látható a vadszőlők árnyékában, a várkápolna alatti út mentén.

 

A kőszegéllyel védett rózsaágy, fűszernövények, szegfűfélék, liliomok és egynyáriak, beültetésével lenne teljes. A gyermektelen asszony bajai orvoslására edényekben is termeszthette a környéken nem honos gyógynövényeket, és a kor gondolkodása szerint a gyermekáldást elősegítő szimbolikus virágokat.

 

 

Benigna asszony Kinizsi halála után még kétszer férjhez ment.

Győztes hadvezérek özvegye harmadszor egy hozományvadásznak adta idősödő kezét, ki vele durván, kegyetlenül bánt és a szerelmet más asszonyoknál kereste.

A sok szenvedést megelégelve az asszony, férjét megölette és a várárokba dobatta, melyért a király a száműzetésre ítélte.

Kinizsiné Magyar Benigna Nagyvázsonytól távol halt meg, európai színvonalú palotája és kiskertje az enyészet martaléka lett.

 

Címkék: kalandozó kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr712952755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)