HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

Az építészet újra felfedezte, történte során többedszer az átriumos épületkialakítást. Tervezői munkám során egyre többször találkozom nagyobb családi házak, kisebb társasházak kis udvar körül, nyitott vagy üvegtetővel zárt keretes beépítésével. Az antik görög és római átriumudvarok középpontját a víz foglalta el, és ez az igény átöröklődött a mára is. 

A mitikus gondolkodás számára a Hold a vizek ura, így gondolkodnak erről a legtávolabbi kultúrák a legkülönbözőbb időben. A Hold változása valóban mozgásban tartja az ár-apály jelenséget.

A családi élet esti csendjét és békéjét is a Hold ragyogja be. A változékony arcú Hold a  lélek különböző hangulataira rímmel. A Hold a belső otthont megteremtő, be- és elfogadó, változásra kész és együtt érző, tápláló és gondoskodó, álmainkat velünk szövő anya szimbóluma. Az átriumban épülő „Hold-csobogó” az otthont adó anyai-energiákat erősítheti.

Kisebb csobogók felállítása házilag is kivitelezhető. Első lépés a kicsiny, sekély betonmedence felállítása víztárolónak, melyben elhelyezhető a búvárszivattyú.

Vásárolhatunk előre gyártott, kereskedelmi forgalomban kapható műanyag medencét is. A talajszintbe süllyesztett víztároló partjára állítható a vízlépcső, melyről alácsobbanhat a gumicsövön felvezetett víz.

A rejtett medencére acélháló helyezésével a meder változatos formájú és méretű görgetek kavicsokkal és kövekkel takarható. A csobogó vízétől állandóan nedves kavicsok festői látványt nyújtanak. Vízlépcsőként sok minden funkcionálhat.

Alkalmazhatunk egy nagy terrakotta vázát, egy malomkövet esetleg szép formájú terméskövet. Ha ennél többre van lehetőségünk a csobogóhoz apró kerti tavat építhetünk, célszerű ez esetben a tavat és a csobogót szerkezetileg együtt építeni.

A vízesést helyezhetjük a medence egyik csücskébe, azt a hatást keltve mintha a tó vízének forrása lenne. Ha a vízfelület közepére helyezzük a vízbefolyást, olyan mintha kis gejzírünk lenne.

A csobogó környékén az átriumudvar benapozási adottságaihoz igazodó árnyéktűrő és vízparti növények nőjenek. A Hold és a víz állandó változásra készségét a lomblevelű örökzöld növények teremtette állandósággal kiegyensúlyozhatjuk.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr542976708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)