HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n                                                           

 
 
 
A rózsakedvelők számára a virágok illata és színe mellett az a legfontosabb, hogy a nyár minél hosszabb időszakában nyíljanak bokraik. Vajon befolyásolhatjuk azt az időt, ami egy rózsaszál levágása és a következő bimbó megjelenése között eltelik? Ez a kérdés azt hiszem sokunkban felmerül, hisz minden virágszedéskor már a következő nyílását várjuk. Egy dolgon azonban nem változtathatunk: a fajták virágzásának gyakorisága genetikai tulajdonság, így vannak olyanok, melyek egyszer és vannak, melyek több hónapon keresztül nyílnak egy évben.
 
 
A rózsák hajtásainak alsó, még fejletlen rügyeiből hosszabb idő alatt fejlődik ki a bimbó, mint közvetlenül a virágok alatt található két-három szemből, és a virágszál is erősebb és hosszabb lesz. A legáltalánosabb gyakorlat, hogy a virágtól lefelé haladva a második öt levélkéből álló levél fölött metsszük le a hajtásokat. Ha nem a virágszál hosszúsága a fő szempontunk, akkor a hajtások egy részét rövidebbre, a többit pedig hosszabbra is hagyhatjuk. Így lesznek végül rövidebb és hosszabb szárú virágaink is. Igazán szép, hosszú szárú rózsára azonban csak akkor számíthatunk, ha a hajtáson alulról számoljuk meg a szemeket, és ott is a második ötlevélkéjű levél fölött vágunk.
 
  
 
 
 
 
 
 
A rózsabokrokat a sok befelé növő hajtás nagyon sűrűvé teheti. Nyáron ajánlott legalább egyszer kiritkítani a bokrokat. Az elnyílt hajtásokat úgy is visszavághatjuk, hogy az egyben ritkító metszés is legyen. Hat-tíz nappal siettethetjük a virágképződést, ha a megmaradó hajtáson a legfelső levelet egyszerűen leszakítjuk.
 
 
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr33011979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)