HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elmúlt hetek melege mutatta meg igazán, mennyire fontos az, hogy a növények, köztük az egynyáriak is a fényigényüknek megfelelő helyre kerüljenek. Az árnyékkedvelők most nagyon szenvednek a napon. Ha a természet nem biztositja a csapadékot, arról most nekünk kell gondoskodnunk. Ne felejtsük, hogy különösen a sekélyen gyökeresedő egynyáriak érzékenyek a vizhiányra. A rendszeres öntözés mellett fontos nyári gondozási munka az elnyílt virágaik levágása, a tisztító metszés. Igyekezzünk ezt rendszeresen elvégezni, hogy a tövek több oldalágat tudjanak kinevelni, amin aztán több bimbó fejlődhet ki.
 
Az ismertebb egynyári növények közül a kék bojtocska (Ageratum houstonianum) (a fenti fotón), a kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus), a kerti körömvirág (Calendula officinalis), a cserjés margitvirág (Chrysanthemum frutescens), a szagos lednek (Lathyrus odoratus), a borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) virágait kell elnyilás után mindig visszavágnunk. Ha nagyobb kertfelületet szeretnénk beültetni egynyári növényekkel, akkor az egyszerűbb fenntartás érdekében olyan fajokat és fajtákat válasszunk ki, melyek öntisztulóak, vagyis a virágszárakról az elnyílt virágok maguktól lehullanak, majd ezt követeően a hajtások el is ágaznak és új bimbót hoznak. Ilyenkor nincs szükség a visszavágásukra.
 
Az egynyári növények, de különösen a balkonnövények, nagy lombot és sok virágot nevelnek, ezért jelentkezhet náluk gyakran tápanyaghiány. Az idősebb levelek hirtelen besárgulnak, a növény elkezd felkopaszodni. A levelek nagy része fakózöld színű lesz, és hirtelen a virág is kevesebb lesz a töveken. A tápanyaghiányt a sok öntözes is kiválthatja, mert ilyenkor az öntözővízzel kimosódik a tápanyag is az ültetőedények talajából. Fontos, hogy egész nyáron legalább kéthetente tápoldatozzunk.

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr733075909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)