HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K a l a n d o z ó

Az Amerikai Egyesült Államok Oregon államának lakói sokat panaszkodnak mostanában, hogy sok az eső és kevés a napsütés, bár valószínűleg inkább ezt választják, mint az ország középső és keleti részén tomboló hőséget.
Oregon állam egyik kedves kisvárosában, Corvallisban töltök most néhány hetet. Megérkezésem után nem sokkal az egyik első dolgom volt körülnézni, milyenek is itt a kertek. Amerikai szokás szerint nem is kell bemenni a kertkapun ahhoz, hogy szép növényeket és rendezett zöldfelületeket láthasson az ember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formára nyírt örökzöldek és japánjuharok. A járda és a lakóépület közötti szabadtéren alakították ki ezt a kis utca-kertet. A kis zsákutca minden lakóháza előtt, ahol ez a fotó készült, hasonlóan igényesek a terek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a felső két fotó ugyanazon sarokház előkertjét mutatja a két utca oldaláról. Bicajoztam éppen, amikor egyszerre csak rábukkantam. Európai szemmel első ránézésre olyan, mintha egy nyaralóépületet látnánk, de ez egy kedves, fából épült lakóház. A kert finom pasztellszínek gyüjteménye: kék levendula, sárga cickafark, füszernövények, már elnyílt gyöngyvesszők, rózsaszín madármályva, sárga virágú ezüst lombú cipruska, díszfüvek egymás mellett. Egyetlen szín, az égőpiros emelkedik csak ki a sarkon ebből az együttesből: a kerti sáfrányfű virága. A felső fotón látható, hogy a bejárati lépcső mellé örökzöldeket és cserjéket is ültettek.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt is kedveltek a nyírt növények. Szinte minden örökzöldet formáznak, köztük a képen is látható tiszafákat, kúszó borókákat, puszpángot, babérmeggyeket, korallberkenyét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az a gyönyörü bronz levelelü fa a háttérben egy japánjuhar. Corvallisban a savanyú talaj, a sok csapadék és az enyhe tél miatt gyakran ültetett, kedvelt fácska, csodaszép példányokat láttam belőlük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Végezetül, hogy ne csak jó dolgot mutassak meg. Ki ismeri fel, hogy milyen fákat telepítettek évtizedekkel ezelőtt abba a fasorba, ami a fotó jobb oldalán látható? Ezek bizony kínai mamutfenyők (Metasequoia glyptostroboides). Lám, lám, a villanyvezeték miatt itt is erőteljesen visszavágták ezeket a gyönyörű példányokat.

Címkék: kalandozó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr863088121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.23. 01:19:40

Évikém, nem hagyott téged se érintetlenül a plázakultúra. :)
Szóval: mamutfenyő.
S természetesen nem ismertem volna fel, a dísznövény előadások helyett többnyire teniszeztem...
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)