HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

gyógykert - biokert

 

Napokig tartó forró kánikula, aztán a nyár derekán enyhe októberi időjárás felhőszakadásokkal tarkítva. A pár hete még erőtől duzzadó veteményes ma a betegségek melegágya. Ha a gondok megoldásában ökologikusan gondolkodunk akkor az egészség és szépség harmóniáját teremthetjük meg, és az eddig takargatni akart és kicsit inkább eldugottra veteményesből a kert nem csak munkára, de áhítatos szemlélődésre invitáló helyét alakíthatjuk ki.

A saláták, káposzták, hagymák közé ha eddig nem tettük, most fűszer- és gyógynövényeket ültessünk. A gyógynövények nem csak a kert gazdáját, de a kerti növényeket is gyógyítják.

A bársonyka vagy közismertebb nevén büdöske (Tagetes sp.)fanyar illatával a fonalférgeket tartja távol a kert növényeitől. Ha egyszer elültettük magról évről-évre újra kell, csak a csíranövényeket kell ritkítanunk évről évre.

 

 

A körömvirág (Calendula officinalis) szintén magról szaporodó egynyári növény. A szelíd növényvédelem ékköve, ehető virágai egésznyáron át nyílnak. Gyökere fonalféreg űző, virága emberi táplálék és kezeli a gyomor és bélrendszeri betegségeket, az érrendszer gyulladásait és rákellenes szerként szedhető.

 

 

 

A kerti borágó lila-kék virágait egész nyáron át hozza. Káposzták közé ültetve megakadályozza kártevőik elszaporodását. Magas ásványi- és vitamintartalmú levele, virága franciás fűszervajak elengedhetetlen ízesítője.

 

 

 

A zsálya színpompás levélváltozatai nem hiányozhatnak a kertből. Üde lombozata elűzi a társnövényektől a levéltetveket, teája a kert gazdájától az idegbajt tartja távol.

Címkék: gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr523099598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)