HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

Augusztusban az Oroszlán havában, a Nap uralkodik az égbolton. A perzselő nyárban az idén csak reménykedhetünk, a hűvös, csapadékos júliusi hetek után. A forróságban kiszáradhatnak a növények.

A szemet gyönyörködtető zöld pázsitot kopár száradás foltok tarkíthatják. A nyár második felének gyepápolása nem könnyű feladat. A gyep nevelése néha több gondot okoz mint egy jól tervezett virágágy ápolása. Nem véletlenül. Az egymás sarkában növő fűszálak alkotta pázsit egyfajta monokultúra a kertben. S azt tudjuk, hogy a monokultúrák fenntartása fáradságosabb feladat, mint bármilyen barátságos növénytársulás gondozása.

Az egyszikű füvek alkotta „angol pázsit” állandó kézi erős gyomirtást és tápanyagpótlást igényel hazánk éghajlatán.

 

A száraz kontinentális klímán, a nyár derekán naponta alapos beöntözés szükséges. A gyep dús hajtásképződését a hetenkénti fűnyírással lehet segíteni. De legtöbbször áldozatos munkák eredményeként augusztusban még sem díszíti „angol pázsit” kertünket.

Kopár foltok a legkörültekintőbb gondoskodás mellett is létrejöhetnek az intenzív használat következményeként. Fontoljuk meg, hogy augusztus végén itt magvetéssel újra gyepet telepítünk, vagy gyeppótló növényeket ültetünk. 

 

 

A megkopott gyep helyén ültethetjük, a Nap édes gyermekeit, a díszfüveket. Az egységes felületet adó pázsit szélén megjelenő kék csenkesz (Festuca glauca) hamvas gömböcskéi a deres csenkesz (Festuca pallens) kíséretében határozott zárást adnak a gyepfelületnek.

A hátterükbe ültetett tollborzfű (Pennisetum sp), a sövényes árpa (Hordeum jubatum),  a homoki hajperje (Leymus arenarium) sárga, különleges kalászai festő ecsetért kiáltanak.

 

 

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr33112656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)