HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

Tündércsalogató kertünkbe, a falikút vagy kerti csap tövébe vízparti növényeket vagy közeli rokonaikat ültessünk. A vizek kísérő növénye, egyik legelterjedtebb kerti évelőnk, a szivárvány istennőjének virága, a nőszirom (Iris sp.). Az íriszek legendás időket idéznek meg kertünkben: felelevenítik szivárványos szirmaikkal a hősöket próbáló odüsszeuszi időket és az idők-fordulóját, mikor a Megváltó születésének hírét hozva Gábriel arkangyal íriszt tartva kezében köszöntötte Máriát. A nőszirom, az élet forrásának jelzőnövénye, a tündérek kedvelt búvóhelye.

A nőszirom törékeny leveleivel festő kontrasztot alkotnak a közelbe ültetett hatalmas.

Mária levelek (Bergenia crassifolia) és az árnyliliomok (Hosta sp.). Az árnyékos körülmények között is virágzó liliom féle Krisztusnak a „világ világosságának” jelképe, akárcsak a vörös levelű tűzeső (Heuchera micrantha ÍPalace Purple), mely állandóan pirosló hajtásával a golgotai történetet jelképezi.

A tündérek kedvelik az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) gyógyulást hozó szirmait. A Rák havát indító napéjegyenlőség éjjelén tűzre dobott orbáncfű a boszorkányoktól megvéd, tartja a néphit. A vajákos asszonyok az orbánc gyógyítására szedték, a szerencsevadászok kincskeresésre használták.

Szépséges tündérek örömteli növénye az égszínkék szerelemvirág (Agapanthus praecox), melléje ültessünk vízparti füveket, olasznádat (Arundo donax), virágkákát (Botumus umbellatus). Edénybe, a falikút tövébe a nyári hónapokra ültessük ki a papiruszsását, az ókori Egyiptom birodalmi növényét.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr283146597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)