HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Legendás növények

… ki a kígyó fejét eltapossa és mindaz mi elveszett visszahozza...

 

 

Augusztus 15-e Nagyboldogasszony napja, Mária mennybemenetelének ünnepe és ezer éve Magyarország Mária oltalmába ajánlásának örömünnepe. E napon szedték az asszonyok a mezőkön a „nagyboldogasszonyi füveket”: napraforgót, ökörfarkkórót, melyeket aztán a téli betegségek ellen gyógyírként fogyasztották.

 

Az ünnepen tartott körmeneteken a leányok virágcsokrokat szenteltettek Máriának. A csokorban több fajta virágot tehetünk, melyeket a mitikus gondolkodás Mária személyéhez kötött.

Első a virágok sorában a rózsa.

Az Ómagyar Mária siralomban a rózsát a virágok virágaként említi. A középkori misztika a rózsát, a virágok királynőjét a mennyek királynőjére vonatkoztatta, számos középkori Madonna-ábrázoláson Mária rózsát tart jogar helyett a kezében. Rózsafüzér, az imafüzér: az imádság és a meditáció segédeszköze, a „Miasszonyunk rózsakoszorúja”, az olvasó az örökkörforgást szimbolizálja. A szellőrózsa rendszertanilag nem rokona a rózsának, de a virág megjelenésében az ötszirmú rózsát idézi, így a jelképi gondolatköre is azonos a rózsáéval.

A liliom a fény és az élet, a tisztaság és ártatlanság jelképe. A virágszirmok kehely alakú formában nyílnak, ezért a Szent Szellem befogadásának jelképe. Egyik, általam szeretett és csodált oltárképen, a van Eyck testvérek genti oltárán Mária égi koronájának sugárkoszorúját liliomok és rózsák alkotják.

 

A margaréta, a szerénység szimbóluma, neve gyöngyöt jelent és Mária fiáért kiontott könnyeit jelképezi, akárcsak a pillangóvirág, mely a váratlanul megjelenő, majd hirtelen elillanó bánat növénye.

 

 A körömvirág napsugarakat idéző szirmai Mária lelki gyógyító erejét szimbolizálták, és sebek gyógyulásának elősegítésére alkalmazták  a népi gyógyászatban. Horzsolásokat és zúzódásokat követő gyulladást csökkentő hatását ma minden kisgyermekes házi asszony áldja.

 

A cickafark sebforrasztó hírében állt, és nemcsak a testi, de lelki bajokat is gyógyítja, ezért a női gondok és bajok orvoslója.

 

A sor hosszú még. Kisasszony napján, szeptember 8-án folytatjuk.

 

 

Címkék: legendás növények kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr143153406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)