HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 kertet tervezünk

Az alkonyat augusztus végén a legszebb. Az Oroszlán havában uralkodó Napkorong pirosan szunnyad el az Szűz-egének tengerében.

Az egyiptomi hagyomány szerint a Nap éjszakai útján háromszor is megküzd Apofisszal, a kígyóval, s a Nap által legyőzött ellenség kiömlő vére festi tűzvörösre az alkonyati égalját.

E különleges fényben földöntúli szépséggel telítődnek a színek, a sárgák sárgábbá, a vörösek tüzesebbé vállnak. Az augusztusi estben úgy tűnik, mintha a lenyugvó Nap fényéből kelnének életre a piros virágok.

Telkünk napkeleti oldalára ültetett alkonyuló Nap kertjét estéről-estére végig pásztázza a napnyugat tűzfénye. A pirosan nyíló kert közelében elhelyezett padról nyugalmasan szemlélődhetünk és megfürödhetünk az alkonyat illatában.

A vöröslő kertet cserjék, évelők és egynyáriak vegyes kiültetéséből formáljuk.

A vegyeságy változatos megjelenésű növényeitől idegen a szabályos kiültetés, a geometrikusforma. Az ágyás kitűzésekor lágy íveket jelöljünk ki.

Ne csak alaprajzi értelemben törekedjünk a kígyózó vonalvezetésre. A vegyeságy megjelenésében akkor életteli, ha a természetben is látható formákhoz igazodik. Monoton, mesterkélt hatást kelt az alacsony, középmagas, magas évelők és egynyáriak méret szerinti egymás mellé ültetése. Telepítéskor először a vezérnövények helyét keressük meg, majd azok köré középmagas és alacsony virágzókat vegyesen ültessünk.

A kisebb növénytársulások kialakításánál törekedjünk arra, hogy az ágyás virágai lehetőleg egy időben nyíljanak.

A pirosló Nap-kert elengedhetetlen, évről évre újra kihajtó növénye a rézvirág (Zinnia ’Ruffles’) narancspiros virágai erőteljes, felálló száron mosolyognak. Virágai hosszan nyílnak és megszáríthatóak.

Környezetükbe a lágyabb megjelenésű napvirágot (Helianthenum x hybridum), és a Nap pirosló virágdíszét a napfényvirágot (Helenium sp) telepítsük. Mindkét növény tudományos nevében a napisten Heliosz nevét rejti.

A kokárdavirág (Gaillardia sp.) a szívünkben rejtőző napkorongra emlékeztet, míg a zergevirág (Doronicum orientalis) a szentek fénykoronáját idézi.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr573188988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)