HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Évszakok a kertben

 
Valamikor az 1700-as években került a muskátli Dél-Afrikából Európába. A ma kapható és kedvelt fajták már nemesítés eredményei, vannak köztük olyanok, melyek telt virágaikkal, mások színes leveleikkel is díszítenek. Magyarországon a kerti-, vagy közönséges muskátlit (Pelargonium hortorum) szerették meg, Ausztriában a futó-, vagy csüngő muskátli (Pelargonium peltatum) látható gyakrabban az erkélyeken. Ennek egyik oka, hogy a kerti muskátli jobban szereti a páraszegény magyar nyarakat, mint a futó.
 
 
 
Elérkezett augusztus vége, szeptember eleje, ami a legjobb időpont ahhoz, hogy a muskátli tövekről dugványt vágjunk. Ezzel akkor érdemes csak fáradoznunk, ha a muskátli teleltetése megoldható. Különben a muskátlit tekintsük egynyári növénynek, ami elfagyhat, és tavasszal vegyünk új töveket.
Dugványvágás előtt egy nappal a muskátlit alaposan öntözzük meg, hogy a sejtek vízzel teltek legyenek. Válasszuk ki az egészséges, életerős töveket, a gyenge és beteg példányokat ne szaporítsuk. 
Az egészséges tövekről éles késsel 8-10 centiméter hosszú hajtásdarabokat vágjunk le. Vagy figyeljünk a megadott méretre, vagy egyszerűen felülről számolva nagyjából a negyedik levél alatt két centivel metsszük el a hajtásokat, majd szedjük le az alsó leveleket. Gyorsítja a gyökeresedést, ha a hajtásvégeket gyökereztető porba mártjuk. Ezután ültessük el a kis darabokat laza, jó vízáteresztő talajkeverékbe, majd öntözzünk.
Az újonnan cserépbe vagy ládába ültetett növények kerüljenek világos, 20-25 C körüli meleg helyre. Esetleg néhány hétre le is fedhetjük őket, hogy párásabb levegő legyen körülöttük. A muskátli dugványok négy héten belül már gyökeresek. Fontos, hogy a föld nyirkos legyen, de azért ne vigyük túlzásba az öntözést, mert a pangó víztől a szár megfeketedhet, és a növény elpusztul.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr203205272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)