HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Legendás növények

Szeptember 8-a a megszülető Mária, Kisasszony napja.

Eleink kalendáriumában az ősz kezdő napja.

Az idén, napján, valóban beköszöntött az ősz, hidegen, esősen, szomorúan.

 

Nagyanyáink még asszonyi dologtiltó napként tartották a Kisasszony napot. Ezt én éppen nem mondhatom a tegnapi napomról. Bár asszonyi dolgaimra sok időt valóban nem szentelhettem, egyéb elfoglaltságaim miatt, mint művezetés, tanítás, ide-oda rohangálás.

Mária születésnapját - azt mondják az öregek – a fecskék is kivárják, csak aztán indulnak útnak a napsütötte tájak felé.

Maguk mögött hagyva a már sárguló levelek között fehér virágaikat bontó árnyéki liliomokat (Hosta plantaginea). A fürtben nyíló kicsiny liliomkelyhek Máriát, az isteni fény befogadóját jelképezik.

Ezért Mária a hajnali szép csillag, és belőle támadt az igazság napja, mely elhozta az idők fordulóját, a Krisztus előtti és utáni éveket és évezredeket.

Az idők fordulóján testté vált ige áll: SZERETET, mely teremtő erő, s az árnyékban is virágot bonthat. Az árnyliliom fehér kelyhe a szeretet virága.

A derűs Kisasszony napokat nagy madárcsivitelés kíséri. A madarak lágy énekéről kapta nevét a napos szilakertek törékeny madárhúrja (Cerastium tomentosum).

 

A holdezüst levelek között piciny csillagok megszámlálhatatlan tömege nyílik nyáron. Éva azt tanácsolja nyár közepén vágjuk visszahajtásait, hogy következő évben is tömött lombtömeget és sok virágot fejleszthessen.

A fehér harangvirágok (Campanula sp.) az idén is riadóztatnak.

Itt az ősz, a számadás ideje. Tavasszal elvetet – akár szellemi – magjaink beértek-e, van-e mit szüretelnünk, s ha nem magunk tehetünk-e róla? Megtettünk mindent a gyümölcsérésért, vagy róka járt a kiskertben?

… A rókák igencsak elszaporodtak…

De a gyümölcsöt megvédtük, Mária segedelmével…

Címkék: legendás növények kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr403214555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)