HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

Húsz éve, 1991-ben a megújulni készülő ország közvéleményét a Sevillai Világkiállítás foglakoztatta. Makovecz Imre héttornya igencsak megosztotta a kedélyeket. A kupola alatti csarnokba a Mester üvegpadlóba fogott tölgyfát képzelt, melynek nem csak koronája, de gyökérzete is látszik.

A fa, itt egy nép, a magyarság jelképe. A fa – maga a lent és a fent világa - a térben lebegjen, mint kezdő pont, honnan sokfelé indulhatunk.

A fa kiemelésére, Sevillában történő felállítására és a pavilon körüli kicsiny kert megtervezésére és megépítésére Páldy Eszterrel együtt kaptuk a megbízást.

Fát gyökerével együtt felemelni, majd több mint ezer kilométert utaztatni nem szokványos kertészeti feladat.

Több heti töprengés és erdészetetekkel folytatott egyeztetés után a Gemenci Erdészet ajánlotta fel a hazánkat jelképező tölgyfát, melynek kiemelése eredményesnek ígérkezett a Duna menti homokos laza erdőszegélyen.

Így Mihály nap környékére tűztük ki az időpontot a fa kiemelésére. Eszter kisebb ünnepségre hívta a gemenci erdőbe Makovecz Imrét és tanítványait (a fényképen a tölgyfa alatt Heil Tibor, azóta elhunyt fiatal építész látható), és a Sevilla Project vezetőjét, Éliás Ádámot. Borongós, esős időben álltuk körül a fát és tartottuk meg a felajánló szertartást.

Utána a gemenci tűzoltóság egy napig tartó munkával, nagynyomású vízsugárral mosta ki a laza talajból gyökereivel együtt a fát és tette kamionra, hogy útjára indulhasson.

Novemberben a tölgyfa már a pavilon kupolája alatt lebeget az üvegpadlóban.

 

Azóta eltelt pár évtized, egy új generáció születet, a gyerekeink.A kérdés szülőként az utóbbi években állandóan foglalkoztat: Jó úton indultunk…?

 

utóirat három nappal később:

E pár sort, a mai napon, szeptember 27-én, a Mester emlékének ajánlom, imáimmal.

Isten békéje legyen Vele!

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr223252458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)