HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

A nappalok még nyáriak, az éjszakák egyre hűvösebbek, a csapadékos őszi idő késik. Pedig szeptember utolsó napját írjuk. A nyáron tündöklő egynyári virágok életciklusuk végéhez közelednek, díszítőértékük a hosszú szárazság miatt is egyre csökken. Amint megjelennek majd a talajmenti fagyok, rövid időn belül elpusztulnak, a korábban szép kertrészletek, erkélyládák pedig megcsúnyulnak.
 
 
Ha télen, és a kora tavaszi hónapokban is szeretnénk élénk színeket látni itt-ott a kertben, vagy a teraszon, ültethetünk árvácskát és díszkáposztát.
 
Először tisztítsuk meg az ágyásokat, erkélyládákat az egynyári növények maradványaitól. Majd az új növények telepítése előtt terítsünk humusztrágyát a területre és ássuk fel. Az erkélyládák földjét cseréljük ki, vagy pótoljuk ki és műtrágyázzunk.
 
Az árvácskák (Viola x wittrockiana) virágai a szivárvány minden színében díszlenek. Vannak kisvirágú és nagyvirágú fajtái egyaránt. A palántákat 15-20 centiméteres tőtávolságra ültessük a kertben. Az erkélyládákban, kaspókban viszont akkor mutatnak jól, ha ennél sűrűbbre tervezzük a telepítést. Amennyiben az ültetést követő hetek, esetleg hónapok még mindig szárazak lesznek, a palántákat öntözzük bőségesen.
Az árvácskák érdekesen reagálnak az erős téli hidegekre: hajtásaik egészen a talajszintig lekonyulnak, de ez nem a pusztulásukat jelzi, ettől nem kell megijedni. Az első meleg napsugarak hatására a növény újra felemelkedik a legnagyobb örömünkre.
 
 
 
 
A tél másik színes dísze lehet az ehető levelű, nem fagyérzékeny díszkáposzta (Brassica oleracea ssp. acephala). 30x40 centiméteres térállásba ültessük őket. Nincs értelme ennél sűrűbbre telepíteni őket, mert a növények kicsik maradnak, nem lesz elég helyük a növekedéshez. Lila, fehér, zöld, kékeszöld, esetleg rózsaszínes színárnyalatokat hoznak fodros, rojtos vagy éppen sima felületű leveleivel a téli kertekbe.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr853268874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)