HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 legendás növények

A füge (Ficus carica) az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó cserje, kisfa, bár a mediterránumban termetes rokonai találhatóak. A Földközi tenger mellékén honos növény. Ízletes gyümölcséért már az ókorban termesztették. Száraz, fagyvédett, napos fekvésben szépen fejlődik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség  kezelésében.

A fügének, az antik világ nagy jelentőséget tulajdonított.

Egyiptom ősi szent fája a vadfüge F. sycomorus : Hathor a szerelem, a termékenység, az élet és a földi létben belőle törvényszerűen következő pusztulás istennőjének fája.

Ré napisten reggelenként két szikomorfa között kelt, és indította földi útját, hogy fénnyel ragyogja be az embervilág életútját.

A legenda szerint 2500 évvel ezelőtt F. religiosa változata alatt világosodott meg a meditáló Buddha.

 

Az Újszövetségnek is az az egyik legismertebb és legtalányosabb története, mikor a nagyhét alkalmával, a tanítványaival a Jeruzsálembe igyekvő Krisztus, a  város határában megátkozza a terméketlen fügefát, mely gyümölcs híján nem tudja táplálni az éhes Mestert és tanítványait. Vagyis a fa nem ismerte fel az idők sürgető szavát: Most van itt a gyümölcs érésének ideje!

 

A fügefa igazi férfi szimbólum, ezt nyiltan mutatja termésérése idején…

A levele - mint egy tenyér. Ez a tenyérszerű levél végig kíséri a teljes középkori festészetet amint a Paradicsomból kiűzetett emberpár szemérmét takarja, vagy inkább fogja?

 

A füge levele fogja, rejti a tudást, amit az embervilág a "bűnbeesésnek" köszönhet és védi-óvja a földi lét termékenyítő erejét, magát a termékenységet.

 

Miért rejti? Talán mert ez az ami igazán halhatatlan bennünk, ahol nem úgy vagyunk ének, mint mindenmás földi dolgunkban, mert a szerelemben, a szeretet erejével minden hiányunk kiegészül a másik által és  feloldódunk a kozmoszban… és halhatatlanok vagyunk

 

Ezt hivatott óvni a fügefa, hogy ezt az ember csak akkor élje ki és meg, amikor valóban itt az ideje, vagyis társra lelt. 

 

 

Címkék: legendás növények

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr833281096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2013.08.10. 07:06:32

Kedves Kertészek!
Örömmel találtam rá a fügéről szóló írásukra, ennek ürügyén kérem tanácsukat.
Évek óta terem fügém, hol több, hol kevesebb, növényvédelmi gondom soha nem akadt. Idén nyáron vettem először észre egy károsítót, valamilyen szívóbogár lehet. nem vagyok járatos ebben a tudományban, azért megpróbálom leírni. A peték (6-12 db) szabályos sorban, vagy téglalapba rendezve a levél fonákján, néha a színén, mint apró, 1 mm-es fehér tejüveg gyöngyök. Az igen aktív kicsik mókás megjelenésűek, úgy 1-2 mm átmérőjű, gömböt formázó fehér pihe-pamacsok, hat lábuk, örökké éhes szívókájuk, oldalukon két, deltaszárnyat formázó valami, és ugyancsak piheszerű, Y alakú farok lóg ki a gömbformából.
A kifejlett példány inkább pajzs alakú, a "szárnyakból! mintha kitinpáncél alakulna, színük barnás szürke. Megfontoltan haladnak egyenes irányban, de támadás esetén 90 fokban oldalazva térnek ki, vagy pattannak, mint a bolha (kb 20 cm magasra, 30 cm távolságra) Próbáltam fotózni, sikertelenül.
A megtámadott termések elfonnyadnak, amelyik túléli, rücskös lesz a szívásnyomoktól.
Hagyományos rovarölőkkel (pl. Karate) nem értem el eredményt.
Kérem, ha van ötletük, segítsenek!
tisztelettel

Megyesi Éva 2013.08.13. 21:31:26

@Tanúsító: A leírás alapján az amerikai lepkebabóca táplálkozik a fügén. A fiatal lárvák fehér, viaszos váladékot termelnek, az látható, az a feltűnő.

Actara 25 WG felszívódó szert lehet ellene használni. Nagyon szapora és jól érzi magát nálunk az állatka, ezért egyszeri permetezés nem lesz teljesen eredményes. Nagyon sok tápnövénye van, a szomszéd telkeken is. Ezzel azt szeretném jelezni, hogy onnan ezeket a könnyű, gyorsan ugró példányokat a szél viheti bárhova.
Pár éve jelent meg Magyarországon egyébként, és eddig növények pusztulását még nem okozta. De gyengíti őket...

Megyesi Éva 2013.08.13. 21:33:28

@Tanúsító: Nagyon élvezetes a kabóca bemutatása, leírása. :)
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)