HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K e r t e t  t e r v e z ü n k

A fás szárú dísznövények közül a díszfák alapvetően határozzák meg egy kert, egy utca összképét. Virágjuk, nyári, vagy éppen őszi színpompás lombozatuk, koronájuk alakja, törzsük különleges rajzolata, tiszteletet parancsoló méretük élménye akár felejthetetlen is lehet. Mire figyeljünk telepítésük előtt?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Először gondoljuk át, mi a célunk a faültetéssel. Fasort szeretnénk telepíteni? Kisebb facsoportban gondolkodunk, hogy a lombjuk alatt majd a meleg nyári napokon árnyat találjunk? Vagy olyan kicsi a kertünk, hogy csak egy, számunkra kedves fának van hely?
 
Azok a díszfák, melyeket nyílt gyepfelületbe szoliterként, azaz magányosan telepítünk úgy, hogy a növekedésüket más növény nem akadályozza, természetes formájukat mutatják majd évtizedek múlva. Erre a célra valóban a koronaforma, a levélalak, a levélszín, a virágok szépsége alapján válasszuk ki a megfelelő fát, mert fontos, hogy az év minden hónapjában látványosak legyenek. Persze figyeljünk arra is, hogy igényeinek a környezeti tényezők (a talaj-, és vízviszonyok, a hőmérsékleti hatások) megfeleljenek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Őszi vörös lombszíne van a Raywood           Rózsaszín virágban pompázik májusban
kőrisnek (Fraxinus angustifolia 'Raywood').   a galagonya (Crataegus laevigata).
 
A csoportban telepített fáknál már együttes hatás érvényesül az egyedi karakterrel szemben. Páratlan számú fából alakítsuk ki a csoportot, mert szemünknek ez adja az egységes érzetet. Telepíthetünk facsoportot azonos fafajból, vagy különbözőekből. Vegyes facsoportban kiválaszthatunk egy meghatározó formát, a többiek pedig alakban, méretben is lehetnek különbözőek.
Facsoportok kialakításakor jó, ha ismerjük a fajták végleges koronaméretét, és úgy választjuk meg az ültetési távolságot, hogy az ültetés után tíz évvel se legyen túl sűrű az állomány. Ellenkező esetben az alsó ágak a fényhiány miatt gyakran leszáradnak.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr803318880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)