HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 kertet tervezünk 

 „Talán mindenütt voltam… bálban és temetésen… erdőben és vízparton… bűnben és erényben… sokat utaztam, most elfáradtam…”

Szinbád első szavai Huszárik filmjének kezdő kockáin.

 

Huszárik Zoltán hazája: Domony.  

 

Itt született 80 éve, itt élte gyermekkorát, itt töltődött fel mikor kifáradt az élet harcaiban, és itt nyugszik a falu evangélikus temetőjében, immár 30 éve a filmművészet üstököse.

Gimnazistaként legnagyobb filmélményem volt és maradt mind a mai napig  a lét és nem lét határán vándorló Szinbád.  

 

A véletlen és a barátság tavaly meghívott Domonyba, hogy a település szélén épült  Ónody-kúria kertjére tervet készítsek. A XVIII. század végi későbarokk épület állapota ma siralmas, önkormányzati lakások vannak benne.

A kert korabeli állapotáról az egyetlen dokumentum egy múlt századfordulós kép az épület előtti court d’honneurről.

Adatok hiányában a történeti korokból vett analógiákra támaszkodhatunk.

A késő barokk kúria 1796-os építésének idején hazánkban már terjedőben volt a kötetlen, szabad természethez igazodó „ánglus” kert, melynek hazai térhódításáért Kazinczy Ferenc sokat buzgólkodott.

A domonyi kert karakterét a vízfolyásokat kísérő ligeterdő hangulata határozza meg, és a park magaslatán a tatárjuharos tölgyes természet alkotta fái.

A tó ugyan a kert területén mesterséges alakulat, de a park régi vízfolyás határaival a mélyebben fekvő területek florisztikai adottságait meghatározza.  

A tó az itt élők elmondása szerint pár évtizede épült, de okkal feltételezhető, hogy a homokos területen házilagosan kivitelezett, természetes, agyagvízzáró rétegen kialakított mesterséges vízfelület egy korábbi tó helyén épült.

Terveim szerint a korabeli parkok szolid keresztszelvényű úthálózata kalandozik majd a parkban, felfűzve az újra-és újra zárt egységbe rendezett tájképeket.

A park északnyugati csücskében, a hatalmas nyárfák árnyékában, sétánnyal keretezett területen pavilon állítható fel, mely szabadtéri színpadként működhet.

„Nyári esténként a nyárfa alatt ülünk és hallgatjuk a nyárfa hangját. A nyárfa az én leghűségesebb udvarlom…” A nyárfák a Hold növényei, a női lét jelképei.

…minden nő még a legközönségesebb is rokonságban van a Holddal, a túlvilággal, a babonával. Csak a nők javíthatják meg az állati sorba jutott férfiakat. És minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a javítás munkáját elvégezhessék a férfiakon.”

A park a művészetről szól, és nem lehet nem megemlékezni Huszárikról ki nem csak felejthetetlen rendező, de kiváló színész és elismert grafikus is volt egy személyben. A parkrész tervezett telepítendő növényei, Szinbádban felsorakozó nők archetipikus megfelelői. A parknak ezért a Szinbád kertje nevet adnám.

Az idézetek forrása a Szinbád c. film

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr343327624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)