HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

Hullanak a falevelek, már fagyosak az éjszakák. Igen, közeledik a tél, bár addig még sok a munka a kertben. Ahhoz, hogy a következő években növényeink egészségesek legyenek, és szépen növekedjenek, „etetnünk” kell őket. A fák alatt szétterülő falevelek láttán sokan gondolhatnak arra, hogy de jó, a falevelet majd komposztáljuk és kész a humusztrágya.
 
 
A lehullott leveleket valóban össze kell szedni, mert ha a szép zöld gyepen maradnak, a fű megbarnul, berothad a nedvességtől és a fénytelenségtől. De vigyázzunk, erősen fertőzött, beteg levelek ne kerüljenek bele a komposztba.
 
 
 
Például, ha a vadgesztenye levelén megbarnult rágásnyomokat, szabálytalan aknákat látunk, az a levél-aknázómoly fertőzésére utal. Mivel a kártevő harmadik nemzedéke a levelekben telel át, ezért komposztálás helyett szedjük össze és semmisítsük meg őket, hasonlóan más beteg levelekkel.  
 
 
 
 
 
 
De nézzük az őszi tápanyag utánpótlás részleteit. Először lazítsuk fel a földet, kapáljuk ki a gyomokat a cserjék alatt, óvatosan, hogy a sekélyen növekvő gyökereket se sértsük meg. Ezzel egy időben érett komposztot, szervestrágyát is kapáljunk be a tövekhez. Fáknál a trágyát a növény lombkoronája alatti területre szórjuk szét, és ott dolgozzuk be. Érett szervestrágyát használjunk, 10-20 kilogramm mennyiséget négyzetméterenként.
 
Sokan ismerik a tőzeget, ami elsősorban a talaj szerkezetét, vízgazdálkodását javítja, valamint a kémhatását módosítja. Akkor használjunk tőzeget, amikor túl kötött, agyagos talajunk van, és azt lazítani szeretnénk.
 
 
 
A tőzegek között kapható savanyú kémhatású is. Ezeket olyan növények tövéhez ássuk be most ősszel, mint például a hortenziák, a rododendronok, liliomfák, erikák, melyek savanyú talajban fejlődnek jól, viszont a mi kertünk kissé meszes.
 
 
 
Persze, használhatunk műtrágyát is talajjavításhoz, bár én inkább a szerveseket ajánlom. Amennyiben műtrágyát vásárolunk, akkor ősszel olyan összetételűt válasszunk, amiben a kálium-, és a foszfor nagyobb arányú. A szuperfoszfát műtrágya viszont mésztartalmú, ezért a mészre érzékeny növényeknél kerüljük használatukat. Ott szórjunk ki rododendron műtrágyát majd tavasszal.
 
Fagyvédelemhez rostos savanyú tőzeget, vagy őrölt fenyőkérget terítsünk a fagyérzékeny növények tövéhez, amit majd tavasszal be is áshatunk. Az egészséges lehullott falevél az egyik legjobb téli paplan a kertben. Még a balkonládákba, cserepekbe ültetett növényeknél is felhasználhatjuk.

Címkék: évszakok a kertben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr843389162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.12.21. 17:19:43

A cikk jó, de a diófa leveleit ami a talaj savanyítja, említheted volna, már a külön kezelés miatt. Áldott békés Karácsonyt Laci
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)