HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 magyar kert

Szent Borbála vértanúságának napja december 4-e. A bányászok, kohászok, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje, a 14 segítőszent egyike.

Személyéhez 13 csodás eseményt kötnek, tisztelőit az a hit hatja át, hogy nem halnak meg gyónás és a betegek kenete felvétele nélkül.

Hazánkban gazdag néphagyománykincs kapcsolódik nevéhez.

Neve napján vágtak ágakat a gyümölcsfákról a legények és tették azt vázába a leányok a szobaasztalára. Tájegységenként változó volt a gyümölcságak száma és faja is. Leggyakrabban 3, 4 vagy 7 ágat helyeztek vázába. A 3-as szám a jelképezi a Szentháromságot, a világ szellemi aspektusát, az ember testi-lelki-szellemi lényét.

A 4-es a teremtett világ száma, a négy világtájé és négy évszaké, vagyis a földi orientáció száma. A 7=3+4-gyel, így hordozza teljesség egy fajtáját, és a Naprendszer kozmológiailag fontos 7 bolygójára utal. Ebből fakadóan a Karácsonyt váró zöldellő ágak az asztalon kozmikus középpontot teremtettek a régiség otthonaiban.

 

Az adventi asztalról nem hiányozhatót az levelező almaág. Az almafa a megkísértés, de egyben az ember tudatra és tudásra ébredésének szimbóluma.

A keresztben elvágott magházak pentagrammája az érzéki anyagban elrejtett szellemet jelképezte a középkorban. A bűnbeesés almafája, Éva gyümölcse, mára inkább Mária ötszirmú almavirágaként kap hangsúlyt a növényszimbolikában.

A zöldellő almaág az egészség, gyümölcse a szerelem jelképe, szerelmi ajándék, a lakodalmasok a belétűzött rozmaringgal díszül hordozták Baranyában. Dísz a karácsonyfán, jelképes áldozati ajándék a kiskorukban elhunyt gyermekekért. A régiek  legfontosabb vitamintartalékja savanyú káposztával, fontos téli tápszer, böjtben is nyersen, aszalékként megfőzve, a csecsemőknek első tápláléka az anyatej után.

A nőies természetű alma lelki párja a férfias erőt képviselő körte.

A görög epikus hagyomány szerint Zeusz fia Tantalosz, ki az istenek ellen támadt, büntetésül örök időkig tartó  vezeklést kapott: A Hádészban a vízpartján egy körtefa alatt kell állnia, hol nem ihat, mert ha lehajol a víz kiapad, nem ehet, mert ha a gyümölcsért nyúl az ágak elhajlanak előle.

 

A körte a mítoszban a férfias, istenekhez hű, állhatatos keménységet képviseli.

 

A Hold növénye a cseresznye és a meggy. Egyes mondák szerint az erdő szellemei az erdőszéli cseresznyefában laknak, s tavasszal benne egyesülnek. Ennek nyomán e fa növeli az ember erotikus kisugárzását és felébreszti benne a szerelem utáni vágyat.

De nem csak  szeretet és szerelemvarázsláshoz hanem betegségek és bajok kezelésére is használták gyógyírként.

A szárított cseresznyeszárból főzött tea remek köhögéscsillapító, a cseresznyelé az alacsony vérnyomás gyógyszere. Ha a cseresznyemagokat kispárnába töltve és melegítve a hasunkra tesszük, megszünteti az görcsöket.

Az antikvitás lédús csemegéje az őszibarack.

A virágzó őszibarack rózsaszín ágai a hosszú élet, a halhatatlanság jelképei.

A kajszi az ókori perzsa kertek kedvelt fája volt, így nem csoda, hogy Severus római császár a perzsák felett aratandó győzelem jelképének tekintette, mikor kertjében a babérfa túlnőtte a barackot.

A barackból készült aszalványok, liktáriumok a Karácsonyi konyha elengedhetetlen alapanyagai, mert a lédús gyümölcse, mint a szőlő is a fényt koncentrálja magában.

Az eperfa a népregékben a hűség és kitartás jelképe. 

Címkék: magyar kert kertészkedő néphagyomány

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr973437238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.13. 11:20:23

Nekem valahogy nem volt szerencsém a Borbálákkal.
Talán azért, mert nem vagyok harangöntő...
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása