HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

L é l e g z e t

Érdekes előadás részese lehettem tegnap, mely a közösségi kertek létével, létesítési lehetőségeivel foglalkozott. Évtizedes hagyományai vannak ezeknek a kerteknek Európa több nagyvárosában, Londonban, Berlinben és természetesen az Amerikai Egyesült Államokban is fontos szerepet tölt be a nagyvárosi lakosság életében. New Yorkban például 1900 regisztrált közösségi kert működik jelenleg.
 
 
Mi is a közösségi kert? Üresen álló, gazos, elhanyagolt városi foghíjtelkeket a környező épülettömbök lakói művelik meg. A zárt területen kis parcellákat alakítanak ki, és saját ellátásukra zöldséget, virágot termelnek. Egy közösségi kert működésében 10 % maga a kertészet, a kapálás, gyomlálás és egyéb munkák, a többi a kapcsolatépítés. Az addig csak egymásnak köszönő, vagy éppen egymás mellett elmenő szomszédok kezdenek együtt dolgozni, közös élményeket szerezni. A kialakult kis közösség újra tanulja az együttműködést, a toleranciát, a közös döntés lehetőségét és fontosságát, a felelősségvállalást. Nem utolsó sorban az önellátás, a „friss zöldség a saját kertemből” élménye is megjelenik. Vannak olyan közösségi kertek, melyek nem elsősorban termelési céllal jöttek létre, inkább kultúrkertként működnek, ahol verses, zenés műsorokat is rendeznek.
 
 
Az emberi tényezők mellett pedig a sok jól működő kis kert a városi zöld környezetre is pozitív hatással van (páratartalom, levegőtisztaság). A közösségi kertek nem a meglevő parkokból, rendezett zöldfelületekből vesznek el területet, addig kihasználatlan részeket kapcsolnak be a természetbe. Persze sokakban felmerül a kérdés, hogy a városok szennyezett talaja mennyiben alkalmas egészséges zöldség termesztésére. Kiemelt ágyásokat létesítenek ezekben a közösségi kertekben, amit tápdús, máshonnan hozott termőfölddel töltenek fel, ami már egészséges alapot ad a növénytermesztéshez. Ezeknél a kerteknél fel kell készülni azonban arra, hogy a foghíjtelkeket esetleg majd egyszer beépítik. Ezért nem is ültetnek ide gyümölcsfákat, a kiemelt ágyások pedig bármikor új területen újra felépíthetőek.
 
Budapesten remélhetőleg 2012 tavaszán kezdi meg működését az első közösségi kert a XIX. kerületben. A tervek már meg vannak, a kialakítás tavasszal kezdődik. 10.000 négyzetméteres önkormányzati területen 21 parcella fog elkészülni. A megrendezett lakossági fórum igazolta, hogy szükség van erre a kezdeményezésre: a környező lakók lelkesedtek az ötletért. Az persze a jövő kérdése, hogy a lelkesedés meddig tart majd. A növényeket gondozni kell…
 
Akit a téma bővebben érdekel, itt talál anyagot hozzá, a cikkben megjelent fotókat is innen vettem át: http://www.avarositanya.hu

Címkék: lélegzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr563445172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása