HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 

A nyírfa (Betula) a nyírfafélék (Betulaceae) családjának névadó nemzetsége. A család egész Európában elterjedt, hazánkban is honos. Hűvös klimatikus adottságú területek elsődleges fája, akár nedves, akár száraz lepusztult terülteken elsőként tud megkapaszkodni és életet generálni.

A habitusra karcsú fa fehérkérgéről mindenki számára ismert. Az antik világ Vénusznak szentelte és a szépség növényeként tartotta számon. Az indiánok alatta gyűléseztek és árnyékában döntöttek sorskérdéseikről.

 

A magyar hagyomány szerint a táltosok égig érő létrája, rajta jutott fel a táltos a magasabb világokba és hozta le az Ég és az ősök üzenetét. Az őshagyomány a 3-as számot rendeli hozzá, ezért ha ültették, hármasával ültették, gyakran egy gödörbe, hogy a tövek összenőhessenek. Ily módon a fa (fák) a Hármas Istent vagy Szentháromságot is megtestesíti.

 

A magyar őshagyomány szerint az ártó és gonosz erőket elűzi, így ő az őrt álló, a védelem fája.

Leveleinek baktériumölő, vizelethajtó drogja, reumás fájdalmak, vese- és epekövek kezelésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére alkalmas.
Nedvéből szirup, bor és ecet is készülhet.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr693454694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)