HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »
                                                                    
A konténeres karácsonyfa akkor éli túl az ünnepek meleg lakásban töltött napjait, ha megfelelően gondozzuk. A fenyők, hasonlóan más, a mi mérsékeltövi éghajlatunkon élő növényhez, télen a nyugalmi időszakukat élik, életfolyamataik lelassulnak. Ez azt jelenti, hogy növekedésük leáll, csak az anyagcsere folyamatok zajlanak a sejteken belül, de lassúbb ritmusban, mint más évszakokban. Ezt a nyugalmi időszakot külső körülmények váltják ki, elsősorban a hőmérséklet és a fény csökkenése. Ebbe a nyugalmi időszakba lépünk bele mi a meleg, kivilágított lakással.
 
 
A konténeres karácsonyi fenyőfa megfelelő gondozása elsősorban öntözésből áll, másodsorban pedig abból, hogy a lehető legrövidebb időt töltse a meleg szobában. Úgy öntözzünk, hogy a konténer földje legyen mindig nyirkos, ezt ellenőrizzük többször is. A konténer alá tegyünk egy tálcát, hogy a kifolyó víz ne áztassa el a szőnyeget. Lehetőleg egy hétnél tovább ne maradjon a fenyő a fűtött lakásban még akkor sem, ha rendszeresen öntözzük. Persze a díszítésnél is vigyázni kell a rügyek épségére, és inkább könnyű díszeket tegyünk fel a fára.
 
Egy hét elteltével óvatosan, a rügyek megsértése nélkül szedjük le a fáról a díszeket. Ha kint erősen fagy, akkor a fenyő számára néhány napra keressünk 0-5 C körüli helyet, például vigyük le a fűtetlen garázsba, vagy egy zárt teraszra, és csak ezután kerüljön ki a kertbe. Ott tegyük árnyékos, védett sarokba, a konténert pedig takarjuk be lombbal, zsákkal. Maradjon itt a fa tavaszig. Ha száraz és enyhe a tél, a növényünket többször meg kell öntözni.
 
Ha enyhék január első napjai és lehet ásni a kertben, akkor a fenyőfát azonnal el is ültethetjük. Az ültetést követően az alapos öntözésről ne felejtkezzünk el.
 
 
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr373475080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)