HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n

Hóesést ígérnek az előrejelzések, amire érdemes felkészülnünk a kertben is. Különösen a lomblevelű és tűlevelű örökzöldek számára okozhat gondot a nagy hó. A nedves hóréteg rátapad a leveles hajtásokra, a gyenge ágak pedig sokszor a földig hajolnak a nagy súly alatt. Az ágak elveszítik rugalmasságukat, eltörnek, vagy deformálódnak, és a növények később nem tudják eredeti alakjukat, szépségüket visszanyerni.  
 
 
Sokszor láttunk már tavasszal olyan oszlopos tuját, borókát, aminek egy, vagy több ága kihajlik a növény jellegzetes formájából. Ezt általában a hónyomás okozza. Ha ez megtörténik, tavasszal vágjuk vissza ezeket a megcsúnyult részeket, de ha kell, az egész növényt. Ha a kihajló ágak még könnyen visszaigazíthatóak, kössük őket a növény törzséhez.
 
 
 
Mielőtt leesik a hó, még most is tehetünk néhány dolgot, hogy mindezt megelőzzük.
Az oszlopos termetű örökzöldeket kössük össze az alsó ágaktól kiindulva egészen a csúcsig. Így a hó nem nyomja szét az ágakat.
Ha vége a hóesésnek, és lehetőségünk van rá, a legrövidebb időn belül óvatosan rázzuk le az ágakról a rájuk hullott havat. A kezünkkel, vagy akár egy seprű nyelével is megtehetjük ezt, de vigyázzunk arra, hogy a megdermedt ágak, levelek könnyen pattannak, törnek.
 
 
 
 
 A kerti utak, járdák havát a kertre szoktuk lapátolni. Figyeljünk arra, hogy milyen növények vannak ott, ne okozzunk kárt bennük.   
 
Végül a sózásról. Mivel a sózásra használt só lassan jut el a talaj mélyebb rétegeibe, és ott a gyökérzónába, ezért csak évekkel később jelentkezik a káros élettani hatás: a növények legyengülnek, fogékonyak lesznek a betegségekre. Ha viszont az örökzöld növények leveleire közvetlenül rászórják a sót, sárguló, rozsdásodó égési foltok jelennek meg, melyek már tavasszal láthatóak lesznek. Ezek a sérülések rontják a levelek élettevékenységét, és később le is hullanak.
Rendelet tiltja, hogy a járdák csúszásmentesítésére sót használjunk, ezt ne felejtsük.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr844050275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)